Castelul Bánffy, cunoscut în trecut drept  ,,Versailles-ul Transilvaniei” este unul dintre cele mai cunsocute locații din punct de vedere turistic, în ultimii ani fiind locația festivalului Electric Castle.

Situat la doar  30 de km de Cluj-Napoca, în locul unei foste reședințe, castelul este un reprezentant de seamă al Barocului Transilvan, deși la început a fost conceput în stil renascentist. Acesta este inclus pe pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume, de către World Monuments Watch.

Castelul Banffy: de la reședință nobilă la spital militar

   Construcția castelului aflat la Bonțida a început în secolul XVI, la ințiativa lui Dionisie Banffy al-II-lea. Familia acestuia a intrat în stăpânirea acelui teritoriu încă din secolul XIV, în urma unei donații regale. Inițial a fost o reședință construită în stil renascentist și baroc, însă cu trecerea timpului I-au fost adăugate diverse elemente, transformând-o într-un ansabmlu castelar cu elemente clasice și neogotice. Ulterior, a fost amenajată o curte mare, cu o grădină amenajată în stil franțuzesc, asemenea Parcului Versailles, de aici și asemănarea dintre cele două.

   Pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit drept spital militar. Cu toate acestea, nu a scăpat de distrugeri și pagube, cauzate în principal de trupele germane ce au trecut pe acolo, drept răzbunare față de acțiunile proprietarului de la acea vreme, Miklos Banffy. Acesta a inițat negocieri cu autoritățile maghiare pentru a organiza atacuri comune împotriva nemților. Pe lângă pagubele produse de război, clădirea a avut de suferit și din cauza perioadei comuniste și a naționalizării, în ciuda eforturilor depuse de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca  pentru a salva cât mai multe obiecte valoroase.

 Pe acest domeniu a fost filmată pelicula ,,Pădurea spânzuraților” în 1963, dar au existat urmări și atunci deoarece, pentru o scenă anume, a fost incendiată  una dintre cladiri, distrugând și mai mult locul.

Un final fericit

 În ciuda tuturor problemelor cu care s-a confruntat castelul Bánffy de-a lungul timpului, în zilele noastre tot domeniul este gazda unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din țară, dar și din afară, Electric Castle, nominalizat de 4 ori la premiul European Festival Awards. Prima ediție a avut loc în anul 2013 și a adunat aproximativ 30.000 de oameni, timp de 3 zile. De la an la an, durata festivalului s-a mărit treptat, iar numărul participanților a crescut de asemenea, apogeul fiind  atins în anul 2019 când au fost prezente peste 210.000 de persoane. Din nefericire, pandemia a determinat  anularea concertelor de la domeniul Bonțida, însă organizatorii sunt încrezători că anul acesta vor reuși să organizez acest eveniment, luând toate măsurile de prevenție necesare.

 

coral