News Flash:

Istoricii reuniti la Cluj cer introducerea istoriei ca disciplina obligatorie la Capacitate si Bac. Vezi Rezolutia Congresului National

30 August 2016
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8738 RON (-0.0003)
USD: 4.0148 RON (-0.0059)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Congresul National al Istoricilor Cluj
Istoricii care au aprticipat la primul Congres National organizat de catre Universtitatea Babes Bolyai cer ca istoria sa fie predata cel putin cate doua ore pe saptamana in gimnaziu si liceu si ca aceasta disciplina sa fie una obligatorie la examenele de Capacitate si Bacalaureat.

La Congresul National al Istoricilor Romani, care a avut loc in perioadata 25-28 august 2016 la Cluj, au participat aproximativ 450 de istorici-profesori, cercetatori stiintifici, muzeografi, alti iubitori de istorie, din diverse centre academice ale Romaniei. O prezenta speciala au reprezentat-o participantii din Republica Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Serbia, Ungaria, Austria, Italia etc.

Din comitetul stiintific al Congresului au facut parte: Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Acad. prof. dr. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie al Academiei Romane, Acad. prof. dr. Victor Spinei, Acad. prof. dr. Marius Porumb, Acad. prof. dr. Alexandru Zub, Prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Conf. univ. dr. habil. Gheorghe Cojocaru, Dr. Ioan Dragan, Prof. Hadrian Virgil Arion.

Sedinta de deschidere s-a desfasurat in Aula Magna a Universitatii si au luat cuvantul Acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop, Acad. Dan Berindei, care au subliniat importanta studiului istoriei in societate atat ca domeniu de cercetare, cat si ca disciplina de invatamant. De asemenea, a sustinut o prelegere in plen Prof. univ. dr. Martyn Rady de la University College London, School of Slavonic and East European Studies, invitatul special al manifestarii.

Lucrarile Congresului s-au desfasurat pe 47 sectiuni, 19 mese rotunde, 4 postere. Au avut loc mai multe sesiuni de prezentari de carte, respectiv un targ de publicatii care a reunit prestigioase edituri din Romania. In cadrul sesiunilor si a meselor rotunde au fost abordate noi aspecte metodologice si o varietate de teme privind istoria politica, economica, sociala, istoria comunitatilor romanesti din afara granitelor, istoria elitelor, a Primului Razboi Mondial, demografie istorica, istoria Holocaustului si a comunitatilor evreiesti din Romania, istoria comunismului, istorie ecleziastica etc.

Congresul care a reunit specialisti proveniti din spatii geografice si intergenerationale diferite a prilejuit ample dezbateri stiintifice privind problemele cu care se confrunta cercetarea istorica romaneasca. S-a apreciat ca istoriografia a facut, dupa 1989 progrese semnificative dar sunt multe aspecte care se cer remediate sau dezvoltate. In urma schimbului de experienta in cercetarea si predarea istoriei, transmis in zilele Congresului de la profesori si cercetatori consacrati la tineri cercetatori, masteranzi si doctoranzi, s-a subliniat necesitatea aplicarii unor noi metode si tehnici de lucru in cercetarea istorica. Au fost discutate aspecte precum statutul personalului de cercetare si a celui didactic din invatamantul preuniversitar si universitar, nevoia acordarii unei finantari corespunzatoare din partea organismelor abilitate ale statului, precum si o reconsiderare a emisiunilor cu caracter istoric in media scrisa si cea audio-vizuala din Romania. O atentie speciala trebuie sa fie acordata formarii cadrelor tinere, dupa cum se impune multiplicarea trimiterilor la stagii de documentare si perfectionare in strainatate a resursei umane din domeniul istoriografiei. Congresul istoricilor din Romania insista pentru schimbarea ponderii istoriei in curricula scolara, cel putin doua ore, la gimnaziu si liceu, indiferent de profil, precum si obligativitatea acestei discipline la examenele de capacitate si bacalaureat.

Participantii la Congres au apreciat ca se impune o coordonare din partea Comitetului National al Istoricilor din Romania a activitatilor privind marcarea Centenarului Marii Uniri, prin implicarea Academiei Romane si a universitatilor din Romania.

S-a hotarat permanentizarea Congresului National al Istoricilor Romani, prin organizarea acestuia din doi in doi ani, urmatorul Congres urmand a se desfasura in anul 2018 la Iasi.    

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

istoricii congres national istoria gimnaziu liceu obligatorie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1971 (s) | 33 queries | Mysql time :0.051130 (s)