Nimic nu este mai frumos decât zâmbetul unui copil, spune mama fericită a lui Mihnea. „Ei, bine, în cazul copilului nostru special zâmbetul mult așteptat a ajuns la noi după ani de terapie, iar primul cuvânt a fost rostit la vârsta de 7 ani. Am cautat neîncetat soluții pentru a-l ajuta pe Mihnea, toți, împreună: familie, terapeuți, profesori. Nu este ușor să fim părinți și nu este ușor să fim părinții unui copil «diferit» de ceilalți copii, un copil care suferă de autism. Am învățat de-a lungul acestor ani că bunătatea, blândețea și înțelegerea sunt cele mai de preț principii dacă vrem să-l ajutăm și am încercat să îl înconjurăm pe Mihnea de oameni care cred în aceste principii”, ne spune fericita mamă a tânărului.

Integrarea, alegerea potrivită

Reușita, în astfel de cazuri, depinde de gradul de afectare a copilului, de stadiul în care se află recuperarea, însa de multe ori este vorba de mult mai mult de atât. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul lui Mihnea. „Integrarea în colectivitate a fost alegerea potrivită iar progresele lui Mihnea au depins în primul rând de oamenii din acel loc devenit în ultimii patru ani universul lui. Am ajuns cu mari emoții la Școala Gimnazială «Aron Cotruș» la început de gimnaziu, asta după ce fusese refuzat de o altă școală unde am vrut să-l înscriem și unde urmau să ajungă și foștii lui colegi din clasa a IV-a. Începând de la domnii directori, doamnele diriginte, toți profesorii din şcoală, doamna secretară și continuând cu toți colegii de clasă și părinții lor, dar și cu domnul de la portă și femeia de serviciu, toți au devenit prietenii lui. Nu au pus presiune pe el în a executa perfect și corect activitățile și temele, ci mai mult l-au învățat cu răbdare, că este important să ceară ajutor și să finalizeze activitatea începută. Ne-am dat seama că poate această «umbrelă a educației cu blândețe» poate feri de «ploaie» mulți părinți. Le poate oferi idei, sprijin, înțelegere, răspunsuri, iar profesorii care cred în această tactică pot contribui și ei la schimbarea mentalității”, ne spune mama tânărului.

Efort comun din partea tuturor

„Efortul lor comun în școală, efortul terapeuților și al familiei, au dus la rezultatele obținute de Mihnea în acești ani petrecuți în școala lui dragă. Mihnea le mulțumește tuturora pentru că i-au dedicat atâta timp cât a avut nevoie. Că au înțeles că el se străduiește și au avut răbdare și l-au învățat să reușească. Practic, i-au dăruit o «fereastră spre lume». De acum, visele lui pot fi posibile într-o lume în care înțelegerea este primul pas, în care înțelegem cum vede el lumea. Mihnea este eroul nostru cu o minte aparte care vede lumea altfel. Aceasta este recunoștința nemărginită a unei familii care nu a renunțat să creadă în oamenii buni, în prietenii rari și în școala dragă”, punctează mama lui Mihnea.

Umăr lângă umăr pentru Mihnea

„Este o zi specială pentru elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială «Aron Cotruș» fiindcă este vorba despre ei, despre cei care încearcă «să atingă pasărea în zbor», fiindcă este vorba despre dascălii lor care necontenit le-au demonstrat: cinstea, onestitatea și perseverența, dar mai ales este vorba despre Mihnea. El este marele nostru exemplu, care ne-a învățat să fim puternici în restriști, ne-a arătat în cel mai onest mod posibil, că fiecare valorează mult pentru cei pe care el îi iubește. Ne-am străduit să nu fim doar niște distribuitori de date, ci am ales să mergem «umăr lângă umăr» în toate aventurile cunoașterii lui Mihnea. Împreună, i-am deschis porțile, l-am îndemnat să gândească, să caute și să descopere. Să trăiască curios și să reușească. Aceasta ne-a dat nouă forță să mergem mai departe și lui încredere să urce pe treptele cunoașterii și ale devenirii”, a declarat profesoara de limba română a lui Mihnea.

coral