Județele Cluj, Alba și Bihor se vor asocia pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni, proiect ce a fost denumit „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat miercuri, când s-a aprobat proiectul în ședința CJ, că această colaborare vizează amenajarea și modernizarea traseului rutier  „Padiș/ Apuseni” care presupune identificarea traseului rutier pe tronsoanele: Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ750 situat în Județul Alba; situat în Județul Bihor; Beliș – Răchițele – Doda Pilii – Ic Ponor –  Padiș –  Gârda de Sus – intersecția cu DJ150 situat în Județul Cluj dar și trecerea în domeniul public a celor trei județe a terenurilor aferente infrastructurii rutiere de pe traseul precizat.

Ce presupune proiectul

Proiectul mai presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe pe baza identităților relevante din zona de interes, în vederea stabilirii destinației „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” ca destinație turistică.

”Se urmărește protejarea și promovarea patrimoniului etnografic și folcloric, precum și a arhitecturii tradiționale din zona carstică a Munților Apuseni care se suprapune pe teritoriile administrative ale următoarelor localități din cele trei județe și comuna Gârda de Sus, comuna Arieșeni, comuna Scărișoara, comuna Pietroasa, comuna Budureasa, comuna Beliș, comuna Mărgău, comuna Săcuieu și comuna Mărișel.

Aceasta presupune identificarea, valorificarea și promovarea  patrimoniului etnografic și folcloric și a arhitecturii tradiționale din zona de interes, sprijinirea și stimularea creării de produse autentice, promovarea gastronomiei locale și a producției meșteșugărești, din zona de interes, prin organizarea de evenimente și activități speciale de promovare (expoziții, festivaluri etc.)”, au spus reprezentanții CJ Cluj.

coral