Magistrații Judecătoriei Gherla au respins cererea de liberare a Dorinei Gonț, fostă preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, fixând data de 09.10.2022, după care cererea va putea fi reînnoită.

Fostul preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Dorina Gonţ, care în în 2019 a fost condamnată la 5 ani de detenţie pentru evaziune fiscală, a solicitat eliberarea din închisoare invocând legea penală mai favorabilă pe motiv că ar fi achitat încă din 2015 prejudiciul din dosar plus 20 la sută, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Dorina Gonţ a fost găsită vinovată de evaziune fiscală de aproape 3 milioane de lei. Ea invocă legea iniţiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu zis Mitralieră şi promulgată la sfârşitul lui martie 2021 de preşedintele Klaus Iohannis (deşi mai avea posibilitatea să o trimită la reexaminare). Potrivit legii lui Mitralieră, incupaţii acuzaţi de evaziune fiscală mai mare de 100.000 de euro scapă de închisoare dacă achită prejudiciul, plus 20 %, plus dobânzi şi penalităţi.

Solicitarea Dorinei Gonţ a fost respinsă însă de Curtea de Apel Ploieşti pe 18 iunie 2021.

Potrivit motivării deciziei, avocatul ei arătat că, încă din 2015, a achitat integral prejudiciul, plus 50%, nu 20 % cât cere noua lege mai favorabilă intrată în vigoare în 2021.

„În mod evident, prin plata sumei de 1.500.000 lei, suplimentar față de cele 3 milioane achitate deja prin declarațiile rectificative din datele de 13.05 și 15.06, petenta a satisfăcut anticipat rigorile legii mai favorabile, situație în care sunt aplicabile dispoziţiile articolului 595 Cod procedură penală, care fac trimitere la articolul 6 Cod penal, conform căruia în situația în care după rămânerea definitivă a soluției de condamnare, până la executarea pedepsei apare o lege penală mai favorabilă, instanța trebuie să facă demersuri în vederea reducerii pedepsei aplicate la maximul special prevăzut de către legea nouă. De asemenea, legea nouă vizează însăși cauza de nepedepsire cu consecința încetării procesului penală”, a arătat avocatul Dorinei Gonţ.

coral