Curtea de Apel Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Legea 346/2006 de organizare si functionare a MApN, in cadrul procesului in care Ministerul Apararii solicita anularea decretului semnat de presedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, Nicolae Ciuca.

Magistratul Silviu Gabriel Barbu a ridicat din oficiu aceasta exceptie, facand trimitere la mai multe articole din Constitutie privind rolul si atributiile presedintelui, raportul sefului statului cu Guvernul si prevederile privind fortele armate si CSAT.

Este vorba de articolul 39, alineatul 5 din Legea 346/2006: "Seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an.

In functia de sef al Statului Major al Apararii poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei".

Procesul in acest caz continua, urmatorul termen find stabilit pe 12 martie.

Decretul lui Klaus Iohannis de prelungire a numirii generalului Nicolae Ciuca a fost suspendat, intr-un alt caz, de magistratul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti.

Detalii despre procesele intentate de MApN lui Klaus Iohannis in articolul: Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

coral