Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat dur, in timpul unei interventii la TV, decizia lui Marcel Vela de a trimite politistii sa imparta lumina sfanta credinciosilor ortodocsi. Totodata, el mai spune si ca ministrul de Interne ar putea plati cu functia pentru acordul pe care l-a facut cu BOR.

Cristian Tudor Popescu spune ca daca vin patrulele sa aduca credinciosilor lumina la usa, tot farmecul sarbatorii dispare, o data cu siguranta oamenilor impotriva virusului.

„Ei doresc ca in ciuda masurilor dure pe care Iohannis si le-a asumat – pentru ca el nu mai are presiune politica, isi termina mandatul si apoi isi va scrie memoriile – vor sa para amicii credinciosilor, pe dedesubtul ordonantelor militare pe care tot ei le-au prezentat ca niste arhangheli.

Ma mir cum a acceptat Patriarhia. Vela nu intelege ce e cu . El pronunta in loc de evanghelici. Si ca a luat masuri ecumenice. Stie ce inseamna ? Lumina nu e nici ENEL, nici lumanare de Pasti – ci daruirea luminii de la un credincios la altul. Acum vine Militia, Politia. Se pierde sensul acestui gest pascal.

Vela a facut azi niste declaratii mai tari decat protocolul anuntat ieri. A venit cu niste ziceri, supozitii, cum ca PSD are de gand sa organizeze revolte, sa duca oameni la biserici – fara niciun fel de dovezi. Apoi a spus ca se doveste crearea unui alt 10 august – ceea ce este bezna mintii.

Trimiteri la incidentele din 10 august

Adica ce s-a intamplat la 10 august? Oameni pasnici au iesit la protest, au fost batuti si gazati de jandarmi. Vela zice acum ca PSD o sa aduca oameni la biserici si jandarmii mei o sa-i bata! Are un moment de pauza mintala ministrul de interne.

Nu mi s-ar prea nejustificat ca Vela sa plateasca cu functia. Ar putea fi inlaturat, ceea ce nu ar fi rau deloc. Vela a mai aplicat metoda, cu masurile – a venit pe langa ordonante, cu facut cu ochiul poporului.

Au intrebat oamenii: a zis Vela, desi scrie clar in ordonanta militara. Incearca de mult astfel de ciupeli laterale pe langa reguli, pentru a castiga popularitate politica si electorala”, a mai explicat jurnalistul.

Controversa BOR

In acelasi timp, CTP se declara uimit de declaratiile BOR. „Un asemenea protocol… Ce protocol, domnule? Vela face parte din guvern, care lucreaza prin ordonante de urgenta, prin ordonante, prin hotarari de guvern, nu prin protocoale facute de un ministru.

Acest, sa-i zicem, trebuia sa aiba aviz de la Ministerul Sanatatii? Dupa caz, un protocol are nevoie de aviz de la Justitie, Externe etc. Era imposibil fara. Ministrul Sanatatii Nelu Tataru nu l-ar fi dat in veci. I-am vazut pozitie, cat se poate de profesionista si ferma. Foarte grav ce a facut Vela”
Declaratiile presedintelui Iohannis

Reamintim ca miercuri, Klaus Iohannis va cere in sedinta cu premierul si ministrii, care are loc la Palatul Cotroceni, revenirea asupra acordului dintre MAI si Biserica Ortodoxa.

Presedintele sustine ca, desi intentiile sunt bune, „nu s-a inteles foarte bine ce se doreste acolo”. Iohannis le-a transmis romanilor ca nu este cazul sa se relaxeze. „Stati acasa, altfel, dupa sarbatori, vom avea inmormantari!”, a fost mesajul presedinteului. coral