Un barbat care a donat sperma in beneficiul unei prietene gay, pentru ca aceasta sa poata da nastere unui copil in urma cu peste 10 ani, a obtinut recunoasterea drepturilor sale de parinte, miercuri, de catre cea mai inalta instanta din Australia, informeaza AFP.

Barbatul, identificat din motive legale doar cu prenumele de „Robert”, a acceptat in 2006 sa doneze sperma pentru acea prietena, care a suportat apoi o procedura de inseminare artificiala.

Desi nu locuia cu mama si copilul venit pe lume, Robert „a jucat un anumit rol in sustinerea financiara, sanatatea, educatia si bunastarea generala a copilului”, au precizat miercuri judecatorii de la Inalta Curte din Australia.

Problemele au aparut atunci cand mama fetitei si partenera ei de viata si-au exprimat dorinta de a se muta cu copilul in Noua Zeelanda, in 2015.

Inalta Curte a estimat ca tatal ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta plecarii din Australia a fiicei sale, dezvaluind ca numele barbatului apare pe certificatul de nastere al copilului si ca acesta are o relatie extrem de apropiata cu fiica lui.

Astfel, Inalta Curte a invalidat o decizie acordata in prima instanta ce era defavorabila tatalui si a considerat ca fetita ar trebui sa ramana in Australia, pentru ca barbatul sa isi poata exercita dreptul de vizita.

Nu se stie deocamdata in ce masura aceasta decizie, tinand cont de specificitatile relatiei dintre tata si fiica, va putea sa constituie un precedent ce ar putea fi invocat in urmatoarele cazuri judiciare care vor viza spete similare.

 

coral