Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, duminică dimineaţă, o vizită la Institutul Clinic Fundeni, unde a susţinut şi o scurtă conferinţă de presă. Întrebat dacă este posibil ca în următoarele săptămâni să se aplice şi Bucureştiului măsura carantinării, Iohannis a spus că este o măsură eficientă, dar cu efecte negative în plan economic.

Klaus Iohannis a declarat că măsura carantinării este luată doar în urma unei analize atente a specialiştilor şi, deşi este o măsură care şi-a dovedit eficienţa în alte localităţi, impactul negativ economic în cazul aplicării ei în capitală ar fi problematic şi trebuie luat în calcul.

„Carantinarea este o măsură complexă de restricţionare a circulaţiei, în esenţă, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate şi primele rezultate au început să apară.

Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare creşterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta în toate cazurile a încetat, urmând să se menţină restricţiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive în aşa fel încât să se poată considera că infecţia nu se mai răspândeşte galopant.

Este o măsură care şi-a dovedit eficienţa, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricţionările respective au un efect economic negativ măsurabil.

De aceea, experţii recomandă, după analiza atentă, foarte amănunţită, unde se impune şi unde nu se impune carantinarea. Din păcate, sunt destul de multe localităţi care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred că peste tot, într-un timp relativ scurt, de regulă două-trei săptămâni, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, însă se reintră pe cifre care corespund mediei naţionale şi în acest fel putem să ţinem epidemia sub control, acţionând local şi regional pentru aceasta”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis cere românilor să respecte în continuare măsurile de prevenţie

„Le mulțumesc celor care sprijină efotrurile medicilor în această pandemie. Mi-a fost prezentat raportul în secțiile ATI COVID și non-COVID în toată țara.

Deși sunt semne pozitive, mai avem încă mult de luptat împreună pentru a ține pandemia sub control. Până la apariția vaccinului anti-COVID și la folosirea lui la scară largă, doar respectarea normelor sanitare și a restricțiilor e necesară.

Haideți să sprijinim medicii în acest efort uriaş”, a adăugat preşedintele. coral