Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, cu o zi inainte de Inviere, un mesaj prin care ii roaga pe romani sa ramana acasa de Paste, sa isi viziteze rudele pentru ca „a sta departe de cei dragi este singura atitudine rationala care ne poate face sa trecem peste pandemia de coronavirus.

Totodata, seful statului le cere oamenilor sa faca acest sacrificiu acum pentru a putea fi impreuna, sanatosi, mai tarziu”.

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis:

„Ne confruntam cu o amenintare globala, care a schimbat brusc si radical existenta noastra. Nimeni, nicaieri in lume nu a fost cu adevarat pregatit pentru a face fata cu bine magnitudinii si vitezei cu care se propaga epidemia.

Dar, in acelasi timp, niciodata in trecut omenirea nu a fost mai solidara si hotarata sa iasa invingatoare dintr-o provocare teribila cum este aceasta.

Sa privim, asadar, cu multa speranta si incredere catre un viitor destul de apropiat, in care ceea ce traim astazi cu totii nu va fi altceva decat o pagina de istorie dureroasa, care a schimbat pentru totdeauna umanitatea in bine.

In prezent, numarul deceselor si al imbolnavirilor este in crestere la nivel global, iar Romania, ca si alte tari, are inca in fata un val epidemiologic caruia trebuie sa-i reziste.

Sa nu uitam nicio clipa ca in spatele statisticilor se afla intotdeauna oameni – cu familiile lor, cu problemele si dramele lor.

Solicit tuturor autoritatilor sa nu slabeasca niciun moment vigilenta! In aceste zile, raman in vigoare absolut toate restrictiile. Nu ne jucam cu viata romanilor, orice incalcare a regulilor reprezinta un risc major.

Romania nu se afla in etapa de transmitere comunitara extinsa atat datorita efortului autoritatilor, cat si datorita respectarii de catre romani a distantarii sociale. Am facut deja foarte multe cu totii pentru a evita un scenariu catastrofal. Haideti sa nu irosim acest efort!
Dragii mei,

Invierea Domnului este sarbatoarea care reprezinta prilejul indelung asteptat de a petrece cateva zile in mijlocul familiei. Instinctul nostru, absolut natural si uman, este sa ne aratam iubirea fata de cei dragi fiind impreuna cu ei.

Dar acum, acesta ar fi cel mai rau lucru pe care l-am putea face. Parintii si bunicii nostri se simt mai singuri ca niciodata in aceste zile pentru ca nu ne mai au aproape fizic, dar cred ca noi avem puterea si stiinta sa-i facem sa ne simta aproape de sufletul lor.

A sta departe de cei la care tinem ne creeaza un sentiment firesc de neputinta, de deznadejde. Dar, in aceste clipe, trebuie sa acceptam ca este singura atitudine rationala care ne protejeaza atat pe noi, cat si pe cei pe care ii iubim. Va rog sa faceti acest sacrificiu acum, pentru a putea fi impreuna, sanatosi, mai tarziu.
„Trebuie sa devenim mai puternici”

Oricat de dificil ne este acum, am toata increderea ca vom deveni mai puternici dupa aceasta grea incercare. Iar motivul pentru care sunt optimist sunteti voi, dragi romani!

Respectarea unor restrictii dureroase, creativitatea celor care ati gasit solutii sa va continuati, chiar si partial, proiectele, solidaritatea si munca voluntara a celor care sprijiniti spitalele si ii ajutati pe cei care nu se pot descurca singuri in aceasta perioada sunt tot atatea confirmari ca voi sunteti ce are mai de pret Romania.

O societate care pune viata mai presus de orice este o societate care are o solida temelie morala pe care sa isi ridice un viitor mai bun.

Pentru a putea face insa asta cat mai repede, trebuie sa ramanem cu totii sanatosi si in siguranta. Stati acasa de Sarbatori! Nu mergeti in vizite la prieteni si familie!

Pastele este sarbatoarea biruintei vietii, sa traim acest adevar in sensul sau cel mai profund, salvand vietile celor dragi!

Va doresc sarbatori cu sanatate!”, a transmis presedintele.

coral