Laura Codruţa Kovesi a acordat un interviu pentru BBC. Jurnalistul britanic a abordat şi teme sensibile, cum ar fi colaborarea cu serviciile secrete şi activitatea EPPO pe parcursul ultimului an, iar fosta şefă a DNA a vorbit pentru prima dată de când e şefa EPPO în limba engleză într-un interviu.

Jurnalistul britanic a întrebat-o pe fosta șefa DNA despre rezultatele obținute în cele 9 luni de zile, iar Kovesi a răspuns că are nevoie de procurorii europeni și cei delegați în statele membre pentru a-și exercita funcția.

"Am preluat biroul central în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale. Trebuie să construim noul birou central, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale", a afirmat Kovesi.

Kovesi a avut un dialog cu jurnalistul britanic şi pe tema colaborării cu SRI. Fosta şefă a DNA susţine în continuare, în ciuda deciziilor CCR, că totul a fost legal.

Stephen Sackur: Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost pregătita de Serviciul de Informații pentru dosare și Constituția României pune sub semnul întrebarii aceste metode. Regretati?

Laura Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri.

Stephen Sackur: Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete? Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!

Laura Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România.

Stephen Sackur: Curtea Constitutionala a spus că ați creat un sistem paralel.

Laura Kovesi: Nu există decizie!

Stephen Sackur: Citesc o decizie și sunt acuzații serioase in ceea ce priveste crearea unui sistem paralel.

Laura Kovesi: În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit caruia drepturile mele au fost încălcate. În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului.

Stephen Sackur: Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul finalizează mijloacele?

Laura Kovesi: Nu. Respect legea și trebuie să o avem in considerare. coral