„Vreau să-i reprezint pe toți clujenii la București. Dezvoltarea sistemului sănătății, lupta cu coronavirusul sau construcția spitalelor de la Cluj, cel Regional și cel de urgență pentru copii, nu țin de etnie.”

László Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat este un medic, care a fost în primele rânduri ale luptei împotriva coronavirusului în ultimul an. Este un clujean get-beget, și a fost și viceprimar în al doilea mandat al lui Boc, între 2008 și 2012. Acum, se pregătește pentru al treilea mandat ca senator al județului Cluj. 

Ca politician, reprezentați UDMR. De ce considerați că românii ar trebui să vă voteze? 

Eu lucrez de mulți ani pentru toți cei din județul Cluj, nu numai pentru maghiari. Consider că este o percepție greșită faptul că UDMR îi reprezintă doar pe maghiari. Poate că în Secuime da, dar aici la Cluj eu întotdeauna am lucrat pentru întreaga comunitate. Și ca viceprimar, și ca senator. 

Mulți au criticat guvernul pentru gestionarea pandemiei. Ce credeți că s-ar putea face diferit?

Când deciziile se iau peste noapte în mijlocul unei pandemii, suntem, desigur, dezamăgiți. S-a anunțat într-o zi de vineri în noiembrie că piețele se închid de luni, apoi a fost retrasă această măsură, și nu s-a ajuns nici de atunci la o concluzie. Școlile au fost închise de o lună și jumătate, deși în alte țări acesta este ultimul pas. Acest lucru se întâmplă atunci când deciziile sunt luate de oameni care nu sunt experți în domeniu. Noi am dezvoltat o strategie de gestionare a pandemiei și eu personal, ca medic, m-am implicat în alcătuirea acestei strategii. După 6 decembrie vreau să lucrez într-o echipă cu care aceasta se poate pune în aplicare. Indiferent de etnie, indiferent de simpatii, cred că această strategie este una foarte bună pentru România (nr. red. Măsurile UDMR pentru gestionarea pandemiei și pentru redresarea economică).

Când credeți că se va termina pandemia? 

Nu pot să vă spun o dată exactă, însă sunt câteva lucruri îmbucurătoare în această privință. Mă refer aici la vaccin, desigur. După 6 decembrie, în cazul unui nou mandat, eu voi fi total PRO vaccin, voi încerca să comunic asta întregii populații. Doresc să fiu cel care vorbește despre vaccin pentru toată țara, deoarece este foarte foarte important să știm cu toții despre importanța acestuia. Fără vaccin, este doar un singur mod de a trece de pandemie: dacă 60-70% din populație se va infecta. Nu cred că vrem să ajungem într-o asemenea poziție. 

 

coral