Valuri de furturi de biciclete au mai fost prin Gherla și în anii trecuți, dar ce s-a întâmplat în primăvară parcă a depășit orice limită. Doar în luna mai au fost sesizate la poliție șase cazuri, dar de fapt sunt și mai multe.

Furturile s-au produs de multe ori din interiorul scărilor de bloc, cu biciclete ținute la etaj, unele asigurate, altele nu. S-a întâmplat nu doar la Gherla, ci și la Cluj-Napoca, în Dej sau Beclean.

Pe rețelele sociale au apărut în ultima perioada mai multe anunțuri, prin care cei rămași fără biciclete au cerut ajutorul comunității. Fenomenul este atât de amplu încât s-a înfiintat chiar și un grup pe Facebook (Stolen Bikes/Biciclete furate), unde se distribuie poze cu bicicletele furate și împrejurările în care proprietarii au rămas fără ele. „Era într-o parcare subterană, legata cu lanț, de perete. Au lovit cu un târnăcop până au rupt ancorele, ulterior lanțul”, a povestit un păgubit.

Potrivit datelor de la Poliţia municipiului Gherla, de la începutul anului au fost înregistrate un număr de 10 dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt de biciclete, astfel:

ianuarie – 1 furt

februarie – 1 furt

aprilie – 1 furt

mai – 6 furturi

iunie (până la zi) – 1 furt

Sunt însă și cazuri care nu au ajuns la Poliție. Restricțiile impuse de pandemie au limitat activitatea cu publicul, începând din luna martie, iar cei păgubiți s-au dat bătuți.

Cristian, un localnic, a povestit că a rămas pe 19 mai fără bicicleta pe care a dat 800 de lei. O ținea în scara unui bloc de pe strada Alexandru Vlahuță, din păcate neasigurată. El spune că s-a dus la poliție să anunțe furtul. „Mi-au zis să fac o reclamație pe internet. M-am enervat și am plecat”.

Este posibil ca între timp, autorul furtului să fi fost prins, dar fără reclamație făcută, Cristian are mici șanse să-și mai recupereze bicicleta.

Un alt păgubit din Gherla a avut noroc. În urmă cu două săptămâni a văzut întâmplător bicicleta pe drum. Aceasta era furată de anul trecut, dar nici aceasta nu a fost anunțată la poliție. Cel care se afla pe bicicletă a declarat că a cumpărat-o de la cineva, dar fără acte.

O altă bicicletă a fost furată pe 18 mai dintr-un bloc de pe strada Liviu Rebreanu. În 29 mai, un alt furt, dintr-un bloc de pe strada Frasinului. În noaptea de 1 spre 2 iunie, a avut loc o altă dispariție, pe strada Stejarului.

Oamenii speculează că autorii furturilor ar putea fi dintre românii care au revenit în țară după declararea pandemiei și că, reveniți acasă, fără niciun venit, unii s-ar deda la astfel de acte.

Polițiștii de la Gherla spun că în prima jumătate a anului 2020 au fost finalizate un număr de 8 dosare penale privind săvârşirea acestei infracţiuni, iar ca urmare a verificărilor desfăşurate, au fost recuperate două biciclete.

„Cu privire la furturile comise în ultima perioadă, poliţiştii efectuează activităţi specifice în vederea stabilirii cu exactitate a identităţii tuturor persoanelor implicate şi recuperarea prejudiciilor create. În scopul prevenirii comiterii altor fapte de acest gen, poliţiştii au efectuat numeroase acţiuni în zonele de interes, precum şi verificări atât pe raza municipiului cât şi în localităţile limitrofe. În continuare, se desfăşoara activităţi de prevenire în care sunt implicaţi atât poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Gherla cât şi din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla”, informează Poliția Gherla.

De menționat și faptul că nici proprietarii de biciclete care vor să le vândă pe internet nu sunt scutiți de surprize neplăcute. Recent au fost semnalate cazuri de vânzări pe platforme de gen, unde păgubiții nu au mai primit banii după ce au făcut livrarea. În aceste cazuri s-au folosit conturi false și cópii după acte de identitate ale altor persoane. coral