Cunoscutul actor clujean împlineşte azi 85 de ani. Acesta a anunţat că nu îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă din cauza pandemiei de COVID-19.

Actorul anunţase, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că în 2021 nu îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă, ca în alți ani. „E prea multă tristeţe în lume", spune Mărgelatul. El promite însă că, anul viitor, va sărbători împreună cu publicul şi aniversarea de 85, şi cea de 86 de ani. El îi mai îndemană pe oameni să fie buni unii cu alții.

Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca şi este unul dintre cei mai mare actori pe care i-a avut România de-a lungul timpului. El a jucat în peste 100 de filme şi piese de teatru, una dintre cele mai îndrăgite prestaţii ale sale fiind cea în rolul lui Mărgelatu.

În anul 2018, actorului Florin Piersic i s-a oferit Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului, realizat de sculptorul Liviu Mocanu.

„Omul cu 100 de chipuri“ , „monstrul sacru al cinematografiei românești“, „cel mai iubit actor al tuturor timpurilor“: Florin Piersic s-a bucurat, de-a lungul timpului, de cele mai elogioase aprecieri și o extraordinară popularitate în rândul publicului, indiferent de generație. Cariera sa a debutat în 1957, odată cu primul rol în Ciulinii Bărăganului, regizat de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, film ce avea să fie premiat la Festivalul Internațional de la Cannes. Timp de aproape 4 decenii, Florin Piersic a reușit ca aproape în fiecare an să joace într-un nou film, fără a mai lua în calcul rolurile făcute în teatru sau aparițiile în spectacolele de televiziune.

În anii ‘90, ritmul său în cinema nu a mai fost atât de alert, însă Florin Piersic a continuat să joace în spectacole de teatru în toată țara, precum și în seriale de televiziune. Pe scena Naționalului din București, dar nu numai, a creat roluri remarcabile în piese clasice precum Din jale se întrupează Electra, Dulcea pasăre a tinereții, Năpasta, Idiotul, Richard al III-lea, Străini în noapte sau Oameni și șoareci. Acest ultim spectacol deține și un record remarcabil, fiindcă Florin Piersic a interpretat rolul lui Lennie în nu mai puțin de 1.320 de reprezentații în țară și străinătate.

Cele mai populare roluri ale sale în film rămân cele de haiduc: indiferent dacă s-a numit Anghel Șaptecai, Grigore Pintea sau Mărgelatu, actorul a reușit de fiecare dată să-și confirme talentul. Cele peste 50 de filme în care a jucat i-au permis, însă, să atingă registre creative variate. Dintre cele mai importante producții amintim De-aș fi Harap Alb (1965), Mihai Viteazul (1971), Drumul oaselor (1980), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988).

Dincolo de titlurile de „cetățean de onoare“ și „Doctor Honoris Causa“ de care a beneficiat cu generozitate, Florin Piersic rămâne un om îndrăgostit de profesia sa și de publicul căruia îi întoarce admirația și căldura de fiecare dată: „băile mele de mulțime, fie că sunt pe o scenă de teatru sau pe un peron de gară, sunt în apele curate ale sincerității și afecțiunii reciproce“, declara, la un moment dat actorul.

coral