Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) aniversează 26 de ani de existență la Cluj. 

”Se împlinesc 26 de ani de la primul apelul de urgență la care a răspuns SMURD Cluj.

Intervenția s-a dovedit a fi una extrem de dificilă, unde componenții echipajului SMURD, în majoritate voluntari, au făcut tot cele stătea în putință pentru a salva mai multe persoane implicate într-un accident de muncă, produs pe strada Horea, din municipiul Cluj-Napoca.

O misiune grea, pe care echipajul de atunci și-a asumat-o până la capăt, chiar dacă se confruntau cu lipsuri inimaginabile în zilele noastre și cu prejudecăți enorme.

Acea misiune avea să fie doar începutul unei adevărate lupte pentru salvarea de vieți și în același timp pentru dezvoltarea unui serviciu care să ofere asistență medicală de urgență la standarde ridicate”, rememorează salvatorii de la SMURD.

SMURD Cluj a devenit treptat un serviciu aflat mereu în slujba clujenilor, care este foarte apreciat, și al cărui renume îi obligă pe toți cei care poartă uniforma roșie să se ridice la nivelul predecesorilor lor.

”Dacă în primii ani, media intervențiilor era de trei pe zi, astăzi cele 14 echipaje SMURD Cluj răspund, în medie, la 45 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat și al asistenței medicale de urgență. Salvatorii SMURD dispun astăzi de capacități moderne pentru îndeplinirea misiunilor cum ar fi: două ambulanțe de terapie intensivă mobilă, o ambulanță de terapie intensivă pentru nou-născuți (neonatologie), nouă ambulanțe de prim-ajutor SMURD, două autospeciale pentru transportul personalului și victimelor multiple, o autospecială pentru intervenții la accidente colective și calamități, o unitate mobilă pentru suport medical, șase puncte medicale avansate pentru asistență medicală și triaj în prespital, un Centru pentru Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență pentru formarea personalului ISU și două motociclete pentru intervenție rapidă SMURD”, au mai spus aceștia.

coral