Monarhia Britanică are legături strânse cu ţara noastră. De sânge, dar şi sufleteşti. Dacă familia regală britanică se înrudeşte cu cea a României, prinţul Charles, devenit Regele Charles al III-lea, a ridicat afecţiunea la rang de iubire necondiţionată: numeşte România a doua casă şi este unul dintre ambasadorii frumuseţilor din Transilvania în întreaga lume. La Viscri, unul dintre satele preferate ale lui Charles, pe poarta unei dintre casele deţinute de Majestatea Sa, e un însemn de doliu. 

Legăturile dintre Casa Regală a Marii Britanii şi cea a României sunt strânse. Şi vechi. Regina Elisabeta a II-a era verişoară de gradul al treilea cu Regele Mihai I. Iar prima întâlnire dintre cei doi s-ar fi petrecut la încoronarea lui George al VI-lea, tatăl Reginei, când Mihai i-a adus în dar o păpuşă micuţei prinţese în vârstă de 11 ani. Se spune că Elisabeta a păstrat cu drag păpuşa toată viaţa. Mai mult, când Regele Mihai a plecat în exil în 1947, suverana l-ar fi ajutat şi şi-a arătat preţuirea şi sprijinul prin invitaţii la evenimente importante din viaţa familiei. 

Legăturile Casei Regale cu România. Momente-cheie în istorie

Georgeta Filitti, istoric: A fost un moment în 1947 când a plecat la o ceremonie a Familiei  Regale Britanice. E vorba de căsătoria Principesei Elisabeta viitoarea regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii. 

Chiar la nunta Reginei Marii Britanii, Mihai I a întâlnit-o pe cea care mai târziu avea să îi fie soţie, principesa Ana de Bourbon. În mai multe fotografii oficiale, Regele Mihai apare la loc de cinste, în dreapta Reginei. Tradiţia s-a păstrat decenii la rând, iar în 2012, la împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a suveranei, Regele îşi păstrează locul de onoare, printre mari lideri de ţări şi regate. 

Viitorul rege Charles al III-lea in Transilvania

Şi copiii regelui Mihai şi reginei Elisabeta au cultivat o prietenie strânsă.

Radu Duda: Principesele au copilărit în Marea Britanie, Principesa Margareta e doar cu câteva luni mai mică decât prinţul Charles, iar principesa Elena mai mare cu câteva luni decât principesa Anne şi jucau hoţii şi vardiştii. Bineînteles că cei mari, Charles cu Margareta câştigau întotdeauna.

Însă familia regală Britanică s-a apropiat de România, dincolo de legăturile de sânge şi cele oficiale. Prinţul Charles s-a îndrăgostit de ţara noastră pe care o consideră a doua casă. A promovat în lume frumuseţile de la noi şi vizitele în Transilvania au schimbat pentru totdeauna viaţa comunităţilor.

Aproape nu e om în sat care să nu îl fi întâlnit măcar o dată pe Charles. Acum, toţi se pot lăuda că au cunoscut un rege.

''A venit şi la noi aici şi a făcut multe. Ne-am salutat şi mâna cu el am dat.'' 

''Un om cald, un om popular. Iubeşte poporul, natura.'' 

''Bunătatea că uite a făcut turismul ăsta şi oamenii din toată lumea vin.'' 

''Prinţul Charles a respectat acest sat, a fost legat de acest loc.''

Respectul Casei Regale Britanice pentru români, de sânge albastru sau nu, se vede în gesturi pline de semnificaţie. 

Reporter: Cum a fost momentul în care aţi primit decoraţia din partea Reginei Elisabeta?

Sir George Iacobescu, om de afaceri: Am fost foarte impresionat. Nu numai că ştia că sunt din România, dar ştia foarte multe detalii.

George Iacobescu este singurul român care a primit titlul de Cavaler şi dreptul de a folosi în faţa numelui apelativul Sir. Omul de afaceri de succes a avut şansa de a fi des în prezenţa familia Regale. 

Sir George Iacobescu, om de afaceri: După aia am primit titlul de cavaler de la prinţul Charles care mi-a spus – Mi-am facut timp special să vin aici pentru că am ştiut că este un român care va primi, dar prinţul Charles a spus că am vrut să vin aici special pentru că iubesc România.

Iar viitorul unei mari naţiuni nu poate fi decât întreţesut cu al nostru. 

  coral