Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă de instituire a unor măsuri de protecţie pentru minori, iniţiată de senatorul PNL Sebastian Grapă, potrivit căreia minorii până în 16 ani nu mai au voie să intre, neînsoţiţi, în cluburi, baruri şi discoteci.

Comisia de muncă a votat un raport de admitere, fiind votat în plen cu 72 de voturi ”pentru” şi 2 împotrivă. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 74 de voturi favorabile.

Guvernul a transmis, iniţiat, un punct de vedere negativ la propunerea legislativă, ulterior revenind asupra deciziei şi dând un aviz favorabil.

Senatorul Grapă a declarat, în plenul Senatului, că Guvernul României, prin Ministerul muncii, are ”profesionişti”.

”Mulţumesc pentru schimbarea de poziţie (..) Mă bucur extrem de mult că în sfârşit putem să discutăm despre o simbioză, în care toate părţile au ceva de oferit şi de acceptat”, a spus senatorul liberal despre susţinerea iniţiativei sale de către Executiv.

Propunerea legislativă reglementează măsuri de protecţie a minorilor, în vederea asigurării dezvoltării acestora într-un mediu sănătos.

Astfel, prin proiectul de lege, se interzice accesul minorilor care nu au împlinit 16 ani, neînsoţiţi, în unităţile de alimentaţie publică, respectiv baruri, cluburi, discoteci, unde se comercializează băuturi alcoolice şi tutun.

De asemenea, se interzice comercializarea produselor alcoolice şi din tutun tuturor persoanelor care nu au împlinit 18 ani şi transmiterea, cu titlu oneros sau gratuit, a băuturilor alcoolice şi din tutun minorilor.

Propunerea legislativă prevede, la sancţiuni, posibilitatea suspendării activităţii localului pe o perioadă de 30 de zile, pentru comercializarea de astfel de produse către minori. La capitolul amenzi, încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1500 de lei.

Propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.  coral