Din 2023, bacșișul va fi legiferat și fiscalizat. Operatorii economici vor avea obligaţia de a le da clienților nota de plată, înaintea emiterii bonului fiscal, iar clienții trebuie să aleagă nivelul bacşişului oferit, care poate varia între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, a informat news.ro. Totodată, bacşişul va fi impozitat cu 10%.
Camera Deputaţilor a adoptat marți, 13 decembrie, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de fostul senator PSD Eugen Orlando Teodorovici, care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Astfel, sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar bacşişul va fi considerat venit cu reţinere la sursă, nu va intra în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu i se va aplica TVA. A

Concret, noua lege prevede că restaurantele și barurile vor avea obligaţia de a înmâna clienților o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici în care clienții pot alege nivelul bacşişului oferit, cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.  Legea mai prevede că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la alegerea clientului, iar singura sarcină fiscală stabilită de lege este impozitul pe venit de 10%. „Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu.

Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat.

Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a explicat liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, pe 8 noiembrie.

 

 

coral