Continuăm să descoperim legendele din spatele unor cetăți și castele din județul Cluj. Dacă în prima parte am vorbit despre castele cu inorogi și o posibilă cetate a lui Gelu, acum te invit să citești despre legenda unei fete viteze din Florești sau despre un haiduc care a devenit nemuritor.

Cetatea Fetei din Florești

Numele acestei cetăți face referire la legenda unei fete care a fost prinsă de tătari în timpul invaziilor în zonă. Se spune că fata ar fi fost torturată până la moarte pentru a scoate de la ea unde se ascund oamenii din Florești. Aceasta nu ar fi dezvăluit locul de ascunziș al sătenilor, iar în onoarea ei, fortăreața poartă numele de Cetatea Fetei.

Însă aceasta nu este singura legendă legată de această cetate. De fapt, ea este menționată și în teoriile despre tunelurile subterane de pe întreg teritoriul Clujului. Aici ar fi existat un tunel care făcea legătura între cetate și Biserica Sfântul Mihail. Ca și în cazul celorlalte tuneluri, teoria nu a putut fi dovedită.

Tot legat de această cetate mai circulă o legendă cum că, în trecut, fiul unui sătean s-ar fi pierdut în pădure, adunând lemne de foc, și că toată lumea l-ar fi crezut mort. Doar că acesta a apărut peste câțiva ani, viu și nevătămat. El le-a povestit cum a fost sclavul unor zâne dintr-o cetate din pădure. Dat fiind că zânele erau 7 la număr, cetatea a fost denumită și Cetatea celor 7 zâne.

 

coral