Alexandru Moldovan Bîrlean, tânărul din Câmpia Turzii care a fost prins în aprilie 2018 că ridica aproape 10 kg de cannabis aduse de un autocar din Spania scapă din Penitenciarul Gherla. Curtea de Apel Cluj a dispus marți, 29 ianuarie, înlocuirea arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. De asemenea, pe timpul cât se află în control judiciar, Alexandru trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie din cadrul Poliţiei mun. Cluj Napoca, jud. Cluj, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de acesta.

d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată;

e) să comunice, periodic, informaţii relevante cu privire la mijloacele sale de existenţă.

În cazul în care inculpatul încalcă obligațiile menționate mai sus, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestului preventiv.

La data de 01.04.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Alexandru Moldovan Bîrlean, în vârstă de 21 de ani, din Câmpia Turzii, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc. Acesta a fost depistat pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca în timp ce ridica aproape 10 kilograme aduse de un autocar din Spania. Ulterior magistrații au dispus arestarea sa preventivă. 

Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că la data de 01.04.2018, în jurul orelor 01,00 – 02,00, inculpatul Alexandru Moldovan Bîrlean a fost surprins în flagrant pe raza municipiului Cluj-Napoca, în timp ce ridica un colet trimis din Spania care conținea cantitatea de 9,94 kg cannabis.

„La aceeaşi dată, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului au fost identificate mai multe bunuri, respectiv pungulițe cu urme de substanțe, semințe de cannabis, precum și un cântar electronic. Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca”, arătau ofițerii DIICOT. coral