News Flash:

Liber la corupt arbitri? CCA revine la metode vechi de doua decenii

26 Februarie 2013
1077 Vizualizari | 0 Comentarii
Arbitrajul romanesc revine la metodele si la organizarea pe care le avea în urma cu 10-20 de ani. Toti "centralii" si asistentii din Liga 1 au fost anuntati în mod oficial de catre conducerea CCA de faptul ca interdictia de a intra în contact cu reprezentantii clubului gazda nu mai exista.

Mai mult, transportul de la hotel la stadion, înainte de joc si dupa terminarea lui, va fi asigurat de clubul organizator. Cel care se va ocupa de acest lucru si cel care va intermedia relatia cu clubul gazda va fi observatorul de joc. "În ziua jocului, observatorul de arbitri va comunica observatorului de joc ora si locul de unde va fi preluata echipa de arbitri", e precizarea pe care o face conducerea CCA. "Ne întoarcem la normalitate, nu la alte vremuri. Asa se întîmpla si la meciurile de Champions League, dar si la turnee finale si la meciuri din cupele europene, asa vom face si noi", a declarat Alexandru Deaconu, presedinte CCA.

Arbitrii romani au avut parte si de alte surprize in aceasta vacanta. Kyros Vassaras le-a aratat lui Tudor si compania de ce trebuie acordat penalty chiar si atunci cînd un fotbalist nu joaca în mod voit balonul cu mîna în propriul careu. În ultimele 15 etape din actualul campionat, una dintre cele mai controversate reguli introduse în arbitraj în ultimii ani se schimba din nou. E vorba despre sanctionarea cu lovitura de pedeapsa atunci cand un fotbalist joaca în mod voluntar mingea cu mîna în propria suprafata de pedeapsa. La cursul de instruire, care a avut loc saptamana trecuta, arbitrilor din Liga 1 le-a fost predata o lectie de catre grecul Kyros Vassaras, care va avea si rol de colaborator si consultant al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Lectia, sustinuta de imagini video cu zeci de faze, a avut darul de a aduce modificari modului în care trebuie judecate momentele în care un jucator comite hent în careu. Marea noutate consta în faptul ca vor fi situatii în care se va acorda penalty chiar si atunci cand un fotbalist nu joaca în mod voluntar balonul cu mîna. Cînd anume? Vassaras a fost clar: "De exemplu, cînd se executa o lovitura libera din preajma careului, zidul sta în propria suprafata de pedeapsa. Unii jucatori, chiar daca se întorc cu spatele în momentul executiei, fie îsi desfac bratele, fie ridica mîinile sau îsi lasa cotul în exteriorul corpului. Daca mingea se opreste în bratul lor, ei fiind cu spatele, e clar ca nu au intentionat sa atinga mingea cu mîna, însa se va acorda lovitura de pedeapsa deoarece daca ei sînt smecheri, atunci trebuie sanctionati".

Alta regula: fara "galben" la orice hent

O alta noutate prezentata de Vassaras arbitrilor români e cea legata de unele faze în care jucatorii nu vor mai fi avertizati automat cu cartonas galben atunci cînd comit hent. "Daca e o faza undeva în lateral si un fotbalist comite hent, fara a opri o actiune promitatoare de atac, atunci, chiar daca echipa lui e sanctionata cu lovitura libera directa, el nu va primi avertisment. Va încasa «galben» doar daca mingea ar fi ajuns în mod clar la un coechipier al celui care a pasat", a dezvaluit unul dintre "centralii" prezenti la curs.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

arbitrajul romanesc asistentii liga 1 conducerea cca presedinte cca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2354 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012834 (s)