Camera Deputaților a adoptat tacit o propunere legislativă ce stabilește o limită de maximum cinci ani pentru rezervarea postului didactic sau a catedrei de către cadrele didactice care ocupă funcții publice sau demnități.

Inițiat de cinci senatori USR, proiectul modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023. Deși Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a emis un raport de respingere, proiectul nu a fost supus la vot în plen până la termenul-limită de 9 mai. Astfel, conform procedurii parlamentare, se consideră adoptat tacit.

Potrivit noilor prevederi, cadrele didactice sau de cercetare titulare, angajate cu contract pe perioadă nedeterminată, care ajung să ocupe funcții de demnitate publică (precum parlamentari, membri ai Guvernului, funcționari în Administrația Prezidențială sau în Ministerul Educației etc.), își pot păstra postul didactic sau catedra, dar nu mai mult de 5 ani consecutivi. În această perioadă, își păstrează toate drepturile legate de funcția academică.

Proiectul va intra acum în dezbaterea Senatului, care are rol decizional.

Adoptarea tacită intervine atunci când prima Cameră sesizată nu votează proiectul în termenul prevăzut de lege – 45 de zile pentru inițiativele obișnuite sau 60 de zile pentru cele de complexitate sporită. Conform Constituției României, dacă acest termen este depășit, propunerea se consideră adoptată și este trimisă automat celeilalte Camere pentru votul final.