Un centralizator al sporurilor salariale pe care le primesc angajatii in sistemul bugetar din Romania a starnit controverse.

De la salariati care au bonus de consemn la domiciliu la angajati care beneficiaza de venituri suplimentare pentru ca au in intretinere caini sau cai, lista sporurilor nu este deloc scurta.

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a facut publice sporurile din sapte domenii esentiale, intre care invatamant, sanatate, ordine publica sau administratie. Exista sporuri pentru solicitare neuropsihica, sporuri pentru titlul de doctor sau sporuri pentru aterizarea in conditii de siguranta, noaptea, spor ce poate ajunge la 200% conform centralizatorului mentionat.

Spor pentru gestionarea datelor clasificate

Spre exemplu, primesc un spor de 20% pentru izolare cei din administratia publica locala cu locul de munca in localitatile din rezervatia biosferei Delta Dunarii.

In ciuda faptului ca munca lor presupune sa lucreze cu date confidentiale, angajatii din Consiliul Concurentei, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Agentia Nationala pentru Integritate si spor de 25% pentru gestionarea datelor la Curtea de Conturi si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat beneficiaza de un spor de 15% tocmai pentru gestionarea datelor si informatiilor clasificate.

Un spor de 80% este prevazut pentru personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult cu venituri reduse, in timp ce un spor de 75% primeste personalul care isi desfasoara activitatea in centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica. Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu, care presupune un lucru in schimburi, in asteptarea solicitarilor, il au salariatii furnizorilor de electricitate.

Spor pentru aterizari pe timp de noapte

Un alt spor care ridica semne de intrebare e cel de 20% care se primeste de catre personalul din Administratie pentru siguranta navigatiei, siguranta feroviara, siguranta rutiera si siguranta aeronautica.

Cei care lucreaza in domeniul Justitiei si la Curtea Constitutionala beneficiaza de un spor de 15% pentru titlul de doctor sau doctor docent.

Legea prevede un spor de 5% pentru personalul care are in primire cai sau caini de serviciu in cazul personalului din domeniul aparare, ordine publica si securitate nationala.

Spor de ambarcare

Ramanem in aceeasi categorie, unde exista un spor de 200% pentru dificultatea misiunii de zbor, conditiile in care se executa zborul si categoria de aeronave respectiva. Se primeste si spor pentru aterizarile facute noaptea. Acesta este de 50%.

De asemenea, exista un spor de 15%, ca prima de ambarcare pentru personalul ambarcat pe nave de suprafata.

Ce tăieri de sporuri și subvenții pregătește Guvernul

Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale.

Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu.

Acesta i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. Prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei. coral