Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi seară, lista ţărilor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat, persoanele care ajung în România din regiunile respective urmând a intra în carantină.

Potrivit anexei la Hotărârea 43 a CNSU, lista actualizată ţărilor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat este următoarea: Aruba, Sint Maarten, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Peru, Maldive, Bahrain, Columbia, Panama, Brazilia, Puerto Rico, Guam, Israel, Bahamas, Argentina, Kuweit, Suriname, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, Insulele Feroe, Bolivia, Spania (regiunile: Aragon, Cataluna, Navarra, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Ţara Bascilor, Cantabria, Castilla La Mancha, Castilla y León, La Rioja), Republica Moldova, Qatar, Irak, Belize, Kosovo, Chile, Palestina, Malta, Capul Verde, Andorra, Muntenegru, Namibia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Dominicană, Luxembourg, Gibraltar, Paraguay.

"Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie. Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora. Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii. 

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească", anunţă MAE.

coral