Ministerul Afacerilor Externe informează că Lituania a hotărât ca, începând de, luni, 13 iulie, să interzică accesul cetățenilor români. Măsura este reevaluată săptămânal în funcție de evoluția situației epidemiologice din România.

"Sunt exceptate de la această măsură persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință, precum și alte categorii specifice de persoane, potrivit informațiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania -https://urm.lt/default/en/important-covid19", arată MAE, într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Vilnius +370 (5) 2310552. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice +370 68573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51919, https://vilnius.mae.ro/, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Țările care restricționează accesul românilor

Românii care sosesc, de joi, în Olanda trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Austria nu dă voie cetățenilor români pe teritoriul său, decât în situația în care au test negativ de COVID-19, nu mai vechi de 4 zile, tradus în germană sau engleză.

De asemenea, alte zece țări europene pun condiții sau restricționează circulația românilor: Norvegia, Finlanda, Malta, Estonia, Letonia, Irlanda, Slovenia, Slovacia, Danemarca, Marea Britanie.

coral