La începutul acestei săptămâni peste 400 de militari români, polonezi, americani, britanici și croați s-au aliniat la startul competiției „Norwegian Foot March” ce a avut loc în apropierea bazei militare din Bemowo Piskie, Polonia.

Pentru a primi insigna onorifică specifică, a transmis Liviu Burtică, participanții au trebuit sa parcurgă distanta de 30 de kilometri în baremele conform vârstei, având asupra lor un rucsac militar cu o greutate de 11 kg. Cel mai bun timp obținut de această dată a fost al militarului român din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană ,,Gheparzii Transilvani”, locotenent Baic Tudor (prima fotografie, dreapta), care a reușit să finalizeze acest test fizic si psihic în 3 ore si 8 minute.

Acest marș s-a desfășurat pentru prima dată în Norvegia în anul 1915, ca un test de anduranță pentru soldații din armata norvegiană, având scopul de a muta rapid unități mai mari de trupe pe distanțe lungi, într-un mod care să le permită să fie gata de luptă în mod eficient chiar și după marș, purtând un rucsac/armă cu o greutate de 11 kg. Scopul actual este de a genera interes general în marșul pe distanțe lungi în rândul personalului militar și civil.

 

coral