Un restaurant din Cluj-Napoca nu dă doi bani pe restricțiile impuse din cauza pandemiei și încalcă cea mai elementară regulă, și anume purtatul măștii. Este vorba despre mâncătoria Best Grill, de pe strada Timițșlui nr 65, unde sute de clienți intră zilnic și ies, fără să le fie cerută mașca de protecție.

Sigur, la modul formal, aceasta este cerută, ca de ochii lumii, pe ușa garajului prin care se face intrarea în așa-zisul restaurant fiind scris pe un carton penibil faptul că "Obligatoriu Mască". Păcat însă că nimeni nu respectă cerința.

Fără mască, bagă mâna în mâncarea clienților

De faptul că nu se cere mască de protecție, chiar dacă oficial este obligatorie, am zis deja. Ce este și mai revoltător, potrivit unui client care ne-a semnalat situația, este faptul că nici angajații restaurantului nu respectă această obligație.

Din pozele de mai jos se poat eobserva cu ușurință cum un domn care servește mâncare nu doar că nu are masca deasupra nasului și a gurii, cum cere legea, dar nu o are nici măcar așa, de formă, semn clar că legea este pentru fraieri și domnii de la Best Grill nu servesc prostiile astea cu Covid, cu pandemie, etc.

                              Angajații Best Grill servesc fără mască

Ba mai mult, potivit aceleiași surse, angajații nici nu poată mănuși atunci când pun mâna pe produsele alimentare care ulterior vin servite clienților, lucru din nou nepermis de către lege.

Întrebat pe când vor respecta legea, angajatul răspunde: "O să încercăm"

Nu doar prevederile legale în materie de sănătate publică și stare de urgență nu sunt respectate la mâncătoria Best Grill. Un alti clinet, care a dorit să plătească cu cardul, ne-a informat că acest lucru nu este posibil și că atunci când a încercat să îi transmită persoanei de după tejghea că plata cu cardul este oblgiatorie în România, a primit înapoi un răspuns deosebit de obraznic și de batjocoritor.

"L-am anunțat din timp pe domnul care servea de faptul că doresc să achit cu cardul iar acesta mi-a spus, iritat, că nu se poate, după care a trecut la clientul următor și m-a lăsat cu ochii în soare. Când i-am spus că legea prevede obligativitatea acceptării de astfel de plăți, angajatul sau patronul, nu știu ce funcție avea, mi-a raspuns, la mișto, că: O să încercăm. După care și-a văzut de treabă", ne-a declarat un alt client al localului, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Folosirea POS-ului în România este reglementată prin Legea 209/2016, cu modificările ulterioare, și obligă comercianții cu cifre de afaceri de peste 50.000 de euro anual să dețină POS-uri, adică aparate care să permită plata cu cardul. Potrivit aceluiași text de lege,  comercianții care nu respectă obligativitatea plății cu cardul riscă sancțiuni între 5.000 și 7.500 lei.

Localul de alimentație publică "Best Grill" este administrat de societatea Brotex Import Export SRL, firmă condusă de circa 20 de ani de către soții Maria și Cristian Crișan. De mai bine de șase ani, societatea în cauză înregistrează cifre de afaceri de peste 300.000 de lei pe an, adică peste 50.000 de euro anual, plafonul impus de către lege pentru obligativitatea adoptării sistemului POS. Anul trecut, spe exemplu, firma a înregistrat o cifra de afaceri de peste 1 milion de lei, adică circa 200.000 de euro, cu un profit de 374.960 de lei.

Cifrele de afaceri Best Grill pe ultimii ani arata ca societatea este obligata sa introduca plata prin POS

Rugăm pe această cale autoritățile, atât cele cu atribuții în materie de alimentație publică sau administrație fiscală, cât și cele cu atribuții în ceea ce privește impunerea măsurolor de siguranță în contextul pandemiei să ia măsuri și să nu mai ignore bătaia de joc la adresa legii de la localul Best Grill.

  coral