Sa tineti minte de la mine, ca-i prieten, ca-i vecin, ca-i tovaras, ca-i dusman, ca-i sora, ca-i frate, cand imprumuti un ban, du-l inapoi ca-ti legi singur pe satana si saracia de ograda ta. Niciodata nu ai sa te imbogatesti luand cu imprumut si neducand inapoi. Este cel mai mare blestem si cel mai mare pacat pe care-l poate face omul.

Si culmea ca se inmulteste si mereu aud: „Ala are atat!”; „Ala are atat!” se duce si ia cu imprumut cu atata nonsalanta si lipsa de bun simt incat uita ca trebuie sa-i dea inapoi. Nu o spun ca pe un repros, ci ca sa va dati seama ca va legati singuri saracia de gard. Dumnezeu pe viclean uraste si ia si sporul si harul si darul! Nu inmulteste nimic!

Parintele Calistrat Chifan

Citeste si: ”Daca, rugandu-te, se va sterge din mintea ta, atunci sa lasi lucrurile asa cum sunt”

Intalnirea neasteptata cu necunoscuta domnita te-a facut sa te gandesti daca nu cumva ar putea sa fie o partida buna pentru casatorie?

Poate ca acest gand se va indeplini, daca aceasta va fi voia lui Dumnezeu; tu sa nu cauti bogatia si frumusetea, ci sa aiba bunacuviinta si minte, pentru ca sa-i poti impartasi in viata cele bune si cele rele, sa aiba o vedere dreapta asupra lucrurilor si sa judece corect. Din incredintarea acelei onorabile doamne, in casa careia ai vazut-o, e destul de educata, desteapta si modesta, si aceasta are o mare importanta, pentru ca, petrecandu-si viata cumpatat si chiar in saracie, a putut sa evite conformarile la obiceiurile zgomotoase si nefolositoare ale lumii, care au o mare influenta asupra moralitatii.

Esti in nesiguranta si nu stii cat de serios este acest gand, iar eu nu indraznesc sa iau asupra mea hotararea intr-o problema atat de importanta, ci te sfatuiesc sa te rogi lui Dumnezeu si sa lasi acest lucru in voia Lui. Daca acesta ii va fi bineplacut, atunci dorinta ta va creste spre a fi implinita si, chemand ajutorul lui Dumnezeu si slujind un Te Deum Domnului si Maicii Lui, sa treci la fapte, iar daca, rugandu-te, se va sterge din mintea ta, atunci sa lasi lucrurile asa cum sunt.

coral