În pofida valului de critici venite din partea mai multor persoane, Lucian Bode anunță faptul că România va primi migranți din Afganistan. Ministrul de Interne propune relocarea tuturor afganilor care sunt predispuși la răzbunarea talibanilor.

Vă aducem aminte faptul că în Afganistan este o criză umanitară fără precedent după ce fortețe SUA s-au retras din țara care a fost ocupată de talibani.

Lucian Bode, ministrul de Interne, vrea să primească migranți afgani cu o condiție

Într-o postare publicată, Lucian Bode declară faptul că România este pregătită să primească migranţi din Afganistan. Acesta dace referire la migranţii care se confruntă cu riscuri iminente cum ar fi jurnaliştii, femeile sau copiii. Ministrul de Interne propune şi o condiţie de securitate înainte că România să îi primească:

„Este foarte important ca toate statele membre să își extragă cetățenii din Afganistan. Ați văzut ce se întâmplă în Afganistam și cât de greu e în acest moment să se ajungă la aeroportul din Cabul. Noi vom continua să relocăm persoane aflate în riscuri iminente și aici mă refer la jurnaliști, femei, copiii, cu o condiție: să realizăm toate verificările de securitate. Prioritatea noastră este siguranța cetățenilor noștri”, a declarat Lucian Bode.

Contextul este unul dificil în Afganistanul ocupat de talibani

La nivel mondial, liderii se tem de faptul că talibanii care au ajuns la putere după ce forțele SUA au plecat din Afganistan, se vor răzbuna pe cei care au colaborat cu străinii. De altfel, forțele SUA dar şi alte forţe NATO au evacuat de pe aeroportul din Kabul sute de mii de colaboratori sau cetăţeni străini.

Povestea unui afgan care l-a ajutat pe președintele Joe Biden, în perioada în care acesta era Senator a făcut înconjurul planetei. Acestuia i s-a refuzat dreptul la evacuare în pofida faptului că s-a dovedit extrem de util în urmă cu mai mulţi ani când elicopterul în care se afla Biden a aterizat forțat într-o zonă din Afganistan.

„Bună ziua, domnule președinte: salvați-mă pe mine și familia mea”, a declarat interpretul, identificat doar ca Mohammed, pentru Wall Street Journal. „Nu mă uita aici.”

Cererea de viză a lui Mohammed pentru imigrație în SUA a fost blocată când contractantul de apărare pentru care lucra a pierdut documentele necesare, Brian Genthe, un fost sergent din Garda Națională din Arizona care l-a adus pe Mohammed în misiunea din 2008 pentru salvarea senatorilor, a declarat pentru sursă coral