Dacă nu ești foarte familiarizat cu toate orașele din propria țară și poate nici nu ai ajuns vreodată în Cluj-Napoca, este important să știi că este una dintre cele mai încântătoare zone urbane, iar  scena sa turistică are un potențial mare. Este un loc fermecător, în care poți petrece câteva zile sau unde te poți decide să îți muți domiciliul. Localnicii sunt primitori, străzile sunt curate, există o ordine aparte în întreaga infrastructură, ca să nu mai vorbim de festivalurile de muzică epice. România este o țară minunată de explorat, iar Clujul nu ar trebui să fie pierdut din vedere.

Acest oraș din inima Transilvaniei are din toate câte puțin sau mai mult. Dacă îți dorești să îl privești de la înălțime, trebuie să urci până La Cetățuie. De la o mai mare altitudine, vei avea cu siguranță și o altă atitudine față de oraș. Vei aprecia cât de somptuos este și vei încerca să identifici cel mai scurt drum care circulă spre poalele dealului. Există și câteva monumente pe care le-ai putea verifica, precum turnul care se ivește din spatele dealului, proprietate a Aeroclubului României, folosit pentru practicarea parașutismului. Dacă îți dorești să te relaxezi la o cafenea și nu pe o bancă sau pe iarbă, ai varianta de a savura ceva la terasa Pergola. Proprietarii acestui local au știut cu siguranță cât de importantă este locația în amenajarea unui spațiu de petrecere a timpului liber.

Un alt mod de relaxare în aer liber este să faci o plimbare în Parcul Central. Această zonă din Cluj este o frumusețe, pe o suprafață destul de extinsă. De asemenea, Clujul nu este o metropolă plină de poluare – dimpotrivă, are una dintre cele mai bune calități a aerului din Europa, iar acest parc reprezintă plămânii orașului. Este vorba de o zonă plină de copaci, între oraș și canalul Someșului și poate fi un refugiu minunat de umbră, într-o zi fierbinte de vară. Este, de asemenea, gazda multor evenimente din Cluj, o parte dintre acestea având loc și în vechiul cazinou care a devenit un restaurant, numit Chios. Și chiar dacă toate aceste evenimente care au loc în interiorul acestei clădiri cu o arhitectură frumoasă sunt interesante, la fel de interesant este să arunci o privire și asupra activității din trecut. Pe atunci, atmosfera de joc de la mesele rotunde era completată de priveliștea lacului de afară. Astăzi, tot ceea ce nu mai este disponibil în interior, se găsește într-un cazino online și cu o conexiune la internet atât de bună ca în România, te poți distra chiar și în timp ce stai pe o bancă în acest parc, lângă lac.

Dacă îți place să fii înconjurat de oameni și să analizezi trecătorii, Piața Unirii este locul perfect pentru tine. Spațiul pavat stă ca dovadă că urbaniștii locali au învățat bine de la foștii noștri ocupanți; este vorba despre o zonă deschisă, situată în partea laterală a Bisericii Sf. Mihail, reprezentând astfel o capcană perfectă pentru soare. La fel de potrivită este și ca zonă pentru spectacole publice, unde la sfârșit de săptămână sau la tot felul de ocazii speciale, este amplasată o scenă pentru concerte sau spectacole. Piața Unirii are și o selecție de cafenele pe una dintre părțile laterale, precum și unul dintre puținele chioșcuri de suveniruri din oraș. Prețurile sunt rezonabile, iar mâncarea e excelentă.

Dacă tot te afli în zonă, ar fi păcat să nu intri în Biserica Sf. Mihail, care este a doua cea mai mare biserică din Transilvania, depășită de Biserica Neagră din Brașov. Finalizată în 1487, această clădire glorioasă are un aspect unghiular ascuțit al exteriorului, la care este asociat un superb tavan boltit și sculpturi complicate din lemn în interior. Este, de asemenea, ca o mică insulă în inima orașului, atât pe plan spiritual, cât și fizic. Un fapt aparte este că și-a schimbat confesiunea de cinci ori într-un proces continuu impresionant, din cauza problemelor politice, dar acum este stabilită definitiv pentru romano-catolicism.

Ar fi absurd de afirmat că acestea sunt singurele sau cele mai importante activități de făcut atunci când te afli în Cluj. Sunt multe altele de descoperit, de încercat și de recomandat. Primul pas ar fi să dai o șansă turismului în propria țară.

 

coral