Mesajul concis al lui Ludovic Orban: carantină pentru toţi românii care se întorc în ţară, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acest lucru se va întâmpla dacă ţările din care revin au un indice de infectare mai mare decât cel din România. Așadar, Ludovic Orban a fost foarte clar în mesajul transmis pentru cei din diasporă care vin de Crăciun acasă.

Foarte mulţi români iau în calcul întoarcerea în ţara de Crăciun. De aceea a şi menţionat Orban că vor sta timp de 14 zile în carantină. Cu o singură condiţie: indicele de infectare din ţările respective să depăşească indicele din România.

”Avem reglementări foarte clare. Unde indicele de răspândire a virusului este mai mare decât în România. Pentru oricine din ţara respectivă se impune carantina de 14 zile, într-un spaţiu instituţionalizat sau într-un alt spaţiu deţinut de persoana care vine”, a declarat Orban.

Creştere foarte mare a numărului de infectări în Europa

Şeful Guvernului a menţionat totodată că unele state europene s-au confruntat cu o „creştere explozivă” a numărul de infectări. Dintre toate ţările, în 14 a crescut foarte mult rata de infectare. Din această cauză, se impun măsuri pentru românii care se întorc de acolo.

”Noi nu am luat această măsură pentru că avem ceva cu românii respectivi. Ci am luat-o pentru a ne asigura că nu există un risc suplimentar de creştere a numărului de cazuri provenit de la persoanele care vin în România din ţările cu răspândire foarte largă”, a adăugat premierul.

Se interzic petrecerile private

În contextul interzicerii petrecerilor de orice fel, Ludovic Orban a spus, de asemenea, că nici o întrunire sau reuniune nu este permisă.

”Să nu mai participe. Putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra. Sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea”.

Motivul? La petreceri merg, de obicei, tinerii. Iar aceştia riscă să-şi îmbolnăvească familiile, chiar dacă ei nu prezintă nici un fel de simptome. Aşadar, interdicţia are rolul de a limita riscul de transmitere a virusului.

”Rugămintea mea pentru cei care participă la astfel de petreceri este să amâne astfel de petreceri, pentru că nu se întâmplă nimic”, a mai afirmat primul ministru.

În ciuda tuturor măsurilor luate, Alexandru Rafila spune că vom ajunge la 10.000 de infectări pe zi. Așadar, previziunile nu sunt favorabile absolut deloc.

Ce se întâmplă de revelion

Ludovic Orban a transmis și un mesaj celor care vor să petreacă în noaptea de Revelion.

„Din punctul meu de vedere, petrecerea de Revelion este considerată o petrecere privată, cum sunt nunţile, botezurile şi alte tipuri de petreceri private. Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private. Să nu mai participe, putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea. Rugămintea mea pentru cei care participă la astfel de petreceri este să amâne astfel de petreceri, pentru că nu se întâmplă nimic”, a fost mesajul transmis de premier duminică. coral