Noi imagini cu ceceni care se fac de ras in Ucraina in timp ce se lauda pe Tik Tok. Ei au fost aruncati in aer de un proiectul chiar in timp ce se filmau cu telefonul mobil.

„Utilizarea telefoanelor mobile in zonele de lupta nu sunt o idee buna”, a scris ironic un utilizator Twitter.

Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a promovat saptamana aceasta pe Ramzan Kadirov la gradul de general-locotenent pentru rolul sau in invazia Ucrainei, anunta publicatia britanica The Guardian.

„Dragi prieteni. Il felicit sincer pe fratele meu, liderul Republicii Cecenia, erou al Federatiei Ruse, Ramzan Ahmatovici Kadirov pentru promovarea la gradul de general-locotenent prin decretul comandantului-sef Vladimir Putin”, a declarat presedintele parlamentului din Cecenia, Magomed Daudov.

Saptamana aceasta, Kadirov a afirmat ca un prieten apropiat al sau, care are legatura cu asasinarea in 2015 a liderului opozitiei ruse, Boris Nemtov, a fost ranit in luptele din orasul port asediat Mariupol.

Rustam Geremeev a fost fotografiat in spital, unde Kadirov l-a vizitat. El a fost numit „frate drag” de Kadirov.

Familia lui Nemtov a insistat mult timp asupra faptului ca Geremeev a fost creierul complotului. Cinci barbati ceceni au fost gasiti vinovati de crima in 2017, dar procesul a fost denuntat de rude si aliati ca fiind o musamalizare care nu a reusit sa ii aduca in fata justitiei pe cei care s-au aflat in spatele asasinatului.

Anchetatorii au declarat la procesul din 2017 ca au vizitat proprietatea lui Geremeev din Cecenia, dar „nimeni nu a deschis usa”. De asemenea, ei l-au numit pe soferul lui Geremeev, Ruslan Mukhudinov, ca fiind un organizator al asasinatului si au spus ca acesta le-a oferit suspectilor milioane de ruble pentru crima.

Mukhudinov a fugit intre timp, iar anchetatorii au declarat dupa verdict ca dosarul impotriva sa este in curs de desfasurare. Geremeev, care este ruda cu doi deputati rusi, a servit in aceeasi unitate paramilitara de securitate cu Zaur Dadaev, un fost ofiter superior condamnat pentru impuscarea lui Nemtov.

Unitatea are legaturi stranse cu Kadirov, desi acesta nu a fost niciodata legat direct de crima. Aparitia lui Geremeev pe linia frontului din Mariupol este o demonstratie atat a puterii lui Kadirov, cat si a capacitatii aparente a aliatilor sai de a sfida legea rusa.

Prezenta oamenilor lui Kadirov, care au o reputatie de brutalitate extrema, are cel mai probabil ca scop atat raspandirea fricii, cat si consolidarea numarului de oameni in lupta.

Acestia ar putea avea si alte sarcini, unii dintre ei fiind desemnati, conform rapoartelor, sa patruleze in spatele fortelor din prima linie si sa impuste dezertorii. Altii au fost desemnati sa interogheze civilii din oras – o specialitate sinistra a adeptilor lui Kadirov, care au un istoric de tortura si abuzuri.

Un comandant de rang inalt din una dintre regiunile separatiste din estul tarii, sustinute de Rusia, Alexander Khodakovsky, a declarat intr-un interviu video ca nu se astepta ca cecenii sa lupte pe linia frontului.

In schimb, ei au fost adusi initial pentru operatiuni de „curatare” pe teritoriul confiscat de Rusia in jurul Mariupol. Ulterior, el si-a cerut scuze lui Kadirov pentru remarcile care au subminat abilitatile militare ale luptatorilor sai.

Saptamana aceasta, Kadirov s-a anuntat impotriva negocierilor de pace, chiar daca Rusia a promis ca va reduce activitatea militara in jurul capitalei Kiev. „Trebuie sa terminam ceea ce am inceput”, a declarat Kadirov, conform aktua24.ro coral