News Flash:

Lupta pentru capitala culturala ajunge pe masa lui Barroso

19 Martie 2013
1124 Vizualizari | 0 Comentarii
Jose Manuel Barroso
Presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a primit o scrisoare din partea senatorului democrat-liberal Alin Tise, in ceea ce priveste competitia incorecta pentru desemnarea de catre Guvernul Romaniei a candidatul tarii noastre la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Aceasta declaratie vine in contextul in care ministrul Culturii, Daniel Barbu, a sustinut public ca el va sustine Timisoara si ca nu va sprijini un alt oras pentru a obtine aceasta titulatura, desi mai multe centre din Romania ravnesc acest titlu, printre care si municipiul Cluj-Napoca

"Pentru anul 2021 au fost desemnate de catre Comisia Europeana drept gazde pentru Capitala Culturala Europeana, Romania si Grecia. Din Romania vor candida 6 orase pentru acest titlu.

Anuntul Ministrului Culturii din Romania, domnul Daniel Barbu, facut zilele trecute, prin care declara ca sprijina, in mod exclusiv, candidatura orasului  Timisoara pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021 incalca legislatia europeana care reglementeaza acest domeniu.
Consideram ca prin anuntul facut, Ministrul Culturii incalca procedura de  selectie care se desfasoara in doua etape si este efectuata de catre un juriu european de experti independenti.
Asa cum arata si draftul Deciziei Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a unei actiuni a Uniunii in favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, autoritatile nationale romane au drept unice competente: publicarea unui apel pentru depunerea candidaturilor si notificarea Comisiei Europene cu privire la orasele candidate, convocarea juriului european - care urmeaza sa realizeze atat preselectia cat si selectia finala a candidaturilor si informarea Comisiei Europene asupra a candidaturilor. Pe baza recomandarilor juriului european, Comisia desemneaza, in mod oficial, capitalele europene ale culturii.
Prin urmare, titlul de Capitala Culturala Europeana nu este o decizie la latitudinea autoritatilor interne ale Romaniei, ci se castiga in urma unui veritabil concurs, cu reguli si criterii clare. Autoritatile romane trebuie sa respecte aceste reguli, sa ofere sanse egale tuturor competitorilor si sa evite favorizarea oricaruia dintre orasele candidate.
 Pentru motivele de mai sus, privind incalcarea normativelor aratate, prin subminarea sanselor egale la candidatura a celorlalte orase si sprijinirea exclusiva si partinica a unui singur oras-candidat, depundem aceasta reclamatie.
Va solicitam sprijinul in organizarea unei competitii interne oneste, intelegand inclusiv atentionarea Guvernului si a Ministerelor de resort de a nu se implica in sustinerea exclusiva si partizana a unei candidaturi, de a se asigura o concurenta libera precum si monitorizarea obiectiva a competitiei.
Consideram, totodata, ca este necesara includerea in draftul depus de Comisie in vederea aprobarii Deciziei Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a unei actiuni a Uniunii in favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, a unor sanctiuni pentru incalcarea de catre autoritatile nationale a liberei concurente, prevederi menite sa previna astfel de evenimente in viitor si sa permita desfasurarea unui concurs corect cu sanse egale pentru toate candidaturile", arata Tise in scrisoarea sa catre Barroso, dar adresata si comisarului pentru Educatiei, Cultura, Multilingvism si Tineret, Androulla Vassiliou.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

alin tise daniel barbu comisia europeana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3211 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019608 (s)