O româncă ar fi fost ucisă de un rechin în timp ce era în vacanţă în Egipt. Conform agenţiei de presă Reuters, femeia a fost găsită foarte aproape de locul altui atac, în care a murit o austriacă. Plaja a fost închisă pentru câteva zile.

UPDATE: MAE a confirmat decesul româncei

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, la data de 3 iulie a.c., de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unui cetățean român de sex feminin aflat în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.

În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile competente egiptene în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii decesului.

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile competente egiptene,  în urma investigațiilor realizate, a reieșit că decesul cetățeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin.

Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile române competente pentru identificarea, de urgență, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanțe pentru pierderea suferită și oferite informațiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsuflețit pentru a fi înmormântat în România.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistență consulară din partea niciunui cetățean român cu privire la acest incident.

Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autoritățile egiptene, cu companiile de turism implicate și este pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare", au transmis reprezentanții MAE.

Știre inițială: Potrivit Reuters, românca de aproximativ 40 de ani era în vacanţă în Egipt. Femeia se cazase la un hotel de cinci stele din Hurghada. O zonă extrem de populară de la Marea Roşie, în care mulți dintre turiştii români obişnuiesc să-şi petreacă vacanţele. Însă, un concediu ce se anunţa de vis s-a transformat într-o tragedie.

Fără să bănuiască vreo clipă pericolul care o pândeşte, românca s-a aventurat ieri în mare, în apropierea plajei hotelului Tropitel. Într-o zonă în care se fac scufundări la mică adâncime. Azi, trupul său a fost găsit la aproximativ 600 de metri de locul primului atac, cel în care a murit o femeie din Austria. Autorităţile din Egipt adună probe şi cred că ambele femei ar fi fost ucise în acelaşi timp. 

Româncă ucisă de rechin în Egipt. De ieri, plajele din zonă au fost închise pentru următoarele zile

Receptioner hotel: Este restricţie. Plaja de aici este închisă pentru trei zile. O zi de restricţie a trecut şi au mai rămas două zile.

Nicolaev Simion, director Institutul Naţional de Marină: În Marea Roşie sunt şi foarte multe specii care vin din golful Aden, din Oceanul Atlantic. Eu am văzut acolo în zonă rechin care avea dimensiunea, nu exagerez, de cel puţin 6 metri şi era rechin de o culoare deschisă. Bănuiesc că putea să fie din specia rechinului alb.

Adrian Bâlbă, biolog: Cel mai probabil este vorba despre acelaşi rechin sau grup de rechini. Este vorba despre un exemplar care s-a obişnuit să atace. Aceste atacuri s-au repetat undeva la doi – trei ani.

Imaginile cu primul atac al rechinului sunt teribile

Femeia de 68 de ani a fost atacată chiar în zona pontonului. Rănile au fost îngrozitoare. Toată apa din jurul ei este plină de sânge, iar turiştii care sunt martori strigă disperaţi după ajutor.

În disperarea de a o salva, câţiva oameni încearcă să-i arunce o frânghie pentru a o scoate din apă. Însă, cu trupul brăzdat de răni, nu reuşeşte să se prindă. Când a fost adusă la mal, nu mai respira. 

Ministerul de Externe Român nu confirmă momentan identitatea femeii.

coral