Acesta atrage atentia asupra unei favorizari excesive din punct de vedere salarial a judecatorilor cu functii de conducere, prin proiectele Legii unice de salarizare. Astfel, potrivit magistratului, o prima facilitate oferita acestora, preexistenta legii unice, este imprejurarea ca in exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, judecatorii sunt degrevati partial de activitatile de judecata, proportional cu atributiile specifice functiei de conducere exercitate, astfel cum prevede articolul 6 alineatul (5) din Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti (Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii Nr. 1375/2015).
"Exemplificativ, la Curtea de Apel Cluj, degrevarea este stabilita la niveluri foarte consistente: 50% pentru functia de presedinte de Curte; 40% pentru vicepresedinte; 30% pentru presedinte de sectie - procent de reducere a normei anuale de munca. Pe langa aceasta compensatie in privinta timpului de munca, proiectele Legii unice de salarizare prevad sporuri mari pentru functiile de conducere, intre 3 si 12% din indemnizatie, in functie de categoria instantei, semnificativ mai mari decat cele existente anterior", arata Sergiu Leon-Rus.
Magistratul mai sustine ca o alta facilitate care este nou introdusa prin lege este reprezentata de majorarea automata a indemnizatiei de incadrare lunara la nivelul maxim corespunzator instantei respective, fara sa se tine cont de vechimea efectiva.
Judecatorul Sergiu-Leon Rus apreciaza ca aceasta facilitate nu are nicio justificare , fiind discriminatorie pentru ceilalti judecatori ale caror indemnizatii sunt stabilite strict in functie de vechimea persoanei respective.
Pana in acest moment i-au fost propuse premierului trei variante de lucru ale legii de salarizare, care au fost respinse din cauza faptului ca emanau de la Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei, fara consultarea Ministerului Finantelor.
© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1836 (s) | 33 queries | Mysql time :0.053154 (s)
Comentarii (1)