Mai poate fi considerat cartoful o legumă în Statele Unite? O comisie a fost însărcinată să decidă asupra acestei probleme arzătoare, provocând un val de proteste din partea senatorilor din statele rurale, potrivit AFP.

Rădăcinile dezbaterii sunt adânci.

Autoritățile sanitare americane, lobby-ul cartofului și aleșii din Congres se ceartă de ani de zile pe tema clasificării acestui aliment bogat în amidon – care este unul dintre factorii care determină alocarea subvențiilor publice.

Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură care datează din 2019, americanii consumă în medie 22 de kilograme de cartofi pe an, aproape jumătate sub formă de produse congelate, cum ar fi chipsuri.

O problemă de sănătate Susținătorii unei schimbări de clasificare consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică, în condițiile în care peste 40% din populația adultă a SUA suferă de obezitate.

Cartofii sunt abogați în potasiu, calciu și vitamina C”, au răspuns senatorii într-o scrisoare adresată miniștrilor agriculturii și sănătății, dezvăluită joi.

O schimbare de clasificare ar avea ca efect „derutarea consumatorilor, a restauratorilor și a producătorilor”, avertizează acești aleși ai principalelor state producătoare de cartofi: Idaho, Maine, Oregon etc.

Aceste dezbateri amintesc, de asemenea, de încercarea administrației Reagan de a clasifica ketchup-ul ca legumă pentru mesele din școlile americane. Protetele părinților au dus atunci la abandonarea foarte rapidă a proiectului.