Avocat de profesie, Mihaela Morar a transmis prin intermediul Antena3, că împreună cu mai mulți părinți din Cluj Napoca vor depune luni o acțiune în anulare la Cureta de Apel Cluj, în vederea anulării Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care s-a decis închiderea școlilor, informează g4media.ro.

„Este un demers ad-hoc, pentru că suntem mai mulți părinți afectați de această decizie de închidere a școlilor. Am redactat acțiunea în anulare și o vom depune luni la Curtea de Apel Cluj, în vederea anulării Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Uregneță prin care s-a prelungit măsura închiderii școlilor cu 14 zile”, a transmis avocata Mihaela Morar.

Aceasta a subliniat că în motivare a fost anexată și Legea educației, care se raportează la învățământ ca la o prioritate națională.

„Este inadmisibil ca printr-o Hotărâre a unui Comitet de Urgență să se anuleze un drept fundamental, dreptul la educație al copiilor. Este o decizie făcută pe repede înainte. Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență încalcă inclusiv prevederile Ordinului comun, care are în vedere rata incindenței și o serie de alte criterii (…) Nu a existat e o analiză a Direcției de Sănătate Publică, a Inspectoratului Județean Școlar, n-a existat nici măcar o analiză a situației epidemiologice. Fără să existe aceste minime verificări, s-a decis pur și simplu ca toate școlile să fie închise și toți copiii să fie trimiși în on-line”, a mai spus Mihaela Morar.

Avocata a subliniat că părinții clujeni sunt disperați pentru că majoritatea conștientizează răul imens cu care sunt siliți să se confunte copiii lor, privați fiind de un sistem adecvat de educație. „Sigur, înțelegem cu toții dreptul comun la sănătate, însă dreptul la sănatate mentală e o componenta a dreptului la sănătate”, a spus Mihaela Morar.

coral