Magistrați Curții de Apel Cluj au dispus, în cursul zilei de joi, 28 martie, admiterea solicitării autorităților engleze de executare a mandatului european de arestare în ceea ce-l privește pe Shane O'Brien, ucigașul englez arestat în urmă cu câteva zile la Cluj, acesta urmând a fii transferat către autoritățile judiciare din Marea Britanie.

”Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Marea Britanie cu privire la executarea mandatului european de arestare emis la data de 02.11.2015 de către Tanweer Ikram, judecător districtual de la Westminster Magistrate’s Court Londra – Marea Britanie în vederea efectuării urmăririi penale pe numele a persoanei solicitate O.S.şi, în consecinţă: În baza art. 103 alin.6 din Legea nr.302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013, dispune predarea persoanei solicitate către autorităţile judiciare din Marea Britanie şi menţine măsura arestării provizorii în vederea predării persoanei solicitate luată prin Încheierea penală nr. 3/HI/24.03.2019 a Curţii de Apel Cluj pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 08.04.2019 până la data de 07.05.2019. Constată că persoana solicitată a fost de acord cu predarea sa către autorităţile judiciare din Marea Britanie. Constată că persoana solicitată nu a renunţat la regula specialităţii conform art.103 alin.5 din Legea 302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013. Constată că persoana solicitată a fost reţinută din data de 23.03.2019 şi până la data de 24.03.2019. Stabileşte suma de 2024 lei onorariu apărător din oficiu ce se va avansa din FMJ în favoarea Baroului de avocaţi Cluj. În baza art.87 din Legea nr. 302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013 cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. ”, se arată în încheierea judecătorilor clujeni.

 

Shane O'Brien, în vârstă de 31 de ani este acuzat că l-a înjunghiat mortal pe un britanic, Josh Hanson, fără a fi provocat. Totodată Shane O'Brien este bănuit și de alte crime. Acesta a fugit de la locul crimei, care a avut loc în fața unui bar din Londra, iar Interpolul a emis o alertă roșie pe numele bărbatului. Potrivit poliției metropolitane, urmează ca acum autoritățile britanice să înceapă procedurile de extrădare pentru a-l aduce pe O'Brien înapoi în Marea Britanie.

Familia bărbatului ucis de O'Brien anunțase că oferă o recompensă de 50.000 de lire sterline oricui poate furniza informații care să ducă la prinderea criminalului. 

Shane O'Brien se afla pe lista celor mai vânați criminali a Europolului, dar și a National Crime Agency. El a fugit din Marea Britanie la scurt timp după crima comisă, cu un avion privat. În 2017, el a fost arestat în Praga, însă pentru că avea asupra lui documente italiene false, polițiștii l-au eliberat înainte să îi afle adevărata identitate.

Shane O'Brien a fost prins în timp ce se plimba pe o stradă din Cluj. Autoritățile române au descoperit că britanicul avea asupra lui acte de identitate false. „Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare obţinute prin cadrul biroului SIRENE din cadrul centrului de cooperare polițienească internaţională al Poliţiei Române. Bărbatul a fost capturat în mai puţin de 24 de ore de la obţinerea indiciilor cu privire la posibila lui prezență pe raza municipiului Cluj-Napoca”, a declarat Carmen Pompas, purtător decuvant IPJ Cluj.

coral