Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere raţii individuale de mancare pentru militari, folosite de obicei pe frontul de luptă.  Aproape 70 de milioane de lei este gata să dea Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01020 Dej, în timp ce Unitatea Militară 01836, a Forţelor Aeriene Române se pregătește să cumpere până la 90.000 de raţii individuale de luptă. 

Procedura de achizitie a fost lansata ieri prin SICAP, iar ofertele sunt asteptate pana pe 31 august. Criteriul de atribuire al licitatiei va fi cel mai bun raport calitate, pret. Raţiile de mâncare în caz de luptă vor fi cumparate prin Unitatea Militara 01020 din Dej, în valoare de 66.387.160,62 de lei.

Conform Adevarul.ro, in documentele licitaţiei se explică ce trebuie să conţină „raţiile individuale de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă” ce vor fi livrate „fără apă minerală sau comprimate pentru dezinfectarea apei”. Acestea vor fi achiziţionate separat, cel mai probabil. „În cadrul propunerii tehnice ofertantul va depune minim 3 meniuri (variante) pentru raţiile individuale de luptă”.

Concret, raţia individuală de luptă va fi conformă cu standardul NATO STANAG 2937 şi trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru 24 de ore, cu un aport de 5.010 calorii, produsele alimentare fiind grupate pe cele trei mese principale. În document se mai arată că o astfel de masă se compune dintr-un fel de masă principal MRE (meal ready to eat), biscuiţi, băuturi reci sau calde şi la alegere gustări, dulciuri sau produse tartinabile.

De menţionat că o porţie MRE trebuie să aibă între 300 şi 450 de grame şi este obligatoriu să conţină cel puţin 80 de grame de carne de porc, vită sau pui, neseparată mecanic. Produsul trebuie să aibă ambalaj termosudat, care să nu sufere modificări în timpul procesului de încălzire pe bază de reacţie chimică, iar termenul de valabilitate trebuie să fie de 24 de luni la temperaturi de cel mult 25 de grade Celsius.

„Se fac sau se refac stocuri cu aceste rații de luptă care pot fi folosite în caz de nevoie. Nu înseamnă că ne pregătim neapărat de război, dar este o măsură stdandard pentru o armată NATO mai ales în contextul actual. Aceste rații trebuie să fie obligatoriu pe stoc pentru a fi utilizate în caz de nevoie pentru ca militarul să nu ducă lipsă de nimic. În filosofia NATO, un combatant nu trebuie să aibă nicio nevoie, inclusiv din punct de vedere alimentar, care îl poate împiedica să lupte”, a explicat analistul militar Aurel Cazacu, notează dejeanul.ro.

coral