În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre scumpirile facturilor, dar creșterea radicală a prețurilor în magazinele alimentare. Marcel Ciolacu vine cu un anunț important în acest sens, anunțând că statul va veni în ajutorul românilor în ceea ce privește creșterea prețurilor din ultima perioadă.

Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la alimente

Marcel Ciolacu a abordat de multe ori discuția legată de plafonarea prețurilor din România. De data aceasta, însă, președintele PSD are în vedere plafonarea prețurilor la alimente, ale căror prețuri au luat-o razna în ultima vreme. Se observă ușor o creștere radicală a prețurilor, mai ales la preparatele de bază precum uleiul.

În acest context, Marcel Ciolacu susține că este nevoie de o plafonare a prețurilor, pentru că românii nu pot face față unor asemenea cheltuieli. Președintele PSD a declarat că va fi demarat un proiect pentru plafonarea preţurilor alimentelor de bază după o discuţie cu hipermarketurile şi cu producătorii.

Proiectul nu va presupune, însă, vânzarea alimentelor sub prețul de producție, ci doar o compensare, astfel încât atât vânzătorii, cât și cumpărătorii să aibă de câștigat.

„Nu s-a scumpit producerea energiei, ci preţul energiei, ceea ce e total incorect. Aceasta este cauza. Efectele le-am văzut cu toţii atât în inflaţie, cât şi în scumpirile carburanţilor şi alimentelor. Când vorbim de plafonare, automat înseamnă că există şi o compensare. Când am vorbit de plafonare la alimentele de bază, asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă sub preţul de producţie”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Președintele PSD a mai spus că, în cazul plafonării preţurilor la alimente, se va aplica acelaşi principiu ca în cazul preţului la energie. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să renunțe la prețurile colosale și să se adapteze condițiilor dificile din țară.

Cât despre curent și gaze naturale, Ciolacu susține că îi va solicita ministrului  Energiei să vină cu nişte soluţii din luna aprilie în acest sens, pentru că preţul energiei pentru lunile februarie şi martie este „acoperit”.

coral