Marius Balo, profesorul clujean care a fost întemnițat timp de opt ani în China s-a întors în prima zi de Paște înapoi în România. Balo a ajuns, azi noapte, acasă, la Cluj-Napoca, unde a fost întâmpinat de unchiul său, cel care l-a crescut de la vârsta de 10 ani, şi de avocat. 

„N-am dormit de 3 zile, sunt aşa…levitez. Însă şi de emoţie. E cea mai fericită zi din viaţa mea. Doar prin prizma faptului că am visat atât de mult la acest moment. Îl tot pregăteam psihic. Zile şi săptămâni şi luni. Şi acum, situaţia este oarecum ireală", a declarat Marius Balo la sosirea în România, citat de observatornews.ro.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat iniţial ca expert străin. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la o universitate din Beijing. Însă în 2014, acesta a fost arestat sub acuzaţia de fraudă, cu un prejudiciu de 350 de mii de dolari. În 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Avocații lui Balo au susținut că frauda care i s-a reținut acestuia ar fi de numai 80 de dolari, scrie sursa citată. 

Marius Balo a fost eliberat în data de 27 martie 2022, dar nu a putut pleca deoarece zborurile i-au fost anulate din cauza lockdown-ului din orașul Shanghai. Din cauza situației COVID-19 din Shanghai, care se înrăutățise teribil, Marius Balo a avut anulate patru zboruri.

coral