Una dintre cele mai puternice afaceri pe care Clujul le-a avut a fost cea a fostul combinat Mechel din Câmpia Turzii. Însă, reprezentanții statului au închis ochii și au vândut pe bani de țigări combinatul către un grup de oligarhi ruși.

De altfel, ochii au stat atât de mult timp închiși, încât rușii au pus mână pe aproape toată industria siderurgică din România. Alături de Boris Golovin, vârful icebergului care controlează afacerea Mechel și a unei bune părți din industria siderurgică este ocupat de Igor Ziuzin, unul dintre oligarhii ruși care au finanțat campaniile lui Putin.

În spatele afacerii care se derulează de mai mulți ani pe ”cadavrul” combinatului Mechel de la Câmpia Turzii se află Igor Ziuzin, unul dintre oligarhii ruși care fac parte din camarila lui Putin. A ajuns să preia activele combinatului clujean și a altora similare din industria siderurgică românească cu ajutorul unei scheme simple: prin concursul reprezentanților statului român.

Combinatul a fost cumpărat de ruși, iar contractul de privatizare este secret și în momentul de față sub condițiile impuse de ”secretul comercial”.

În 2013 a intrat în insolvență, iar de atunci procesul se judecă la Tribunalul Comercial Cluj, iar pentru cei interesați următorul termen este stabilit în data de 6 aprilie 2022 când, la fel ca și până acum, nu se va întâmpla mare lucru.

În paralele, ”săgețile” rusești trimit banii spre companiile controlate de Ziuzin care, la rândul lor depun fondurile în conturi din Elveția.

Combinatul de la Câmpia Turzii a fost cumpărat în 2003 cu 27,2 milioane de euro. Investitorul se obliga să facă investiții de 20 de milioane de euro în schimbul ştergerii unei datorii de 58 de milioane de dolari, de opt ori mai mult decât ajutorul oferit din 1989 până la privatizare.

După şase luni de la preluarea combinatului de la Câmpia Turzii, la Registrul Comerțului a fost înregistrat de off-shore-ul elveţian Conares Trading, firma MECHEL Casa de Comerț, administrată de Oleg Svedakov. SRL-ul și-a deschis punct de lucru la Câmpia Turzii şi a devenit unicul exportator al produselor de la Câmpia Turzii. Mecanismul financiar pus la punct de casa de comerţ asigură profitul doar într-un singur sens, către Rusia, şi se bazează pe așa-numitele prețuri de transfer.

La finalul lui 2012, Mechel oprește întreaga activitate de la Câmpia Turzii și începe să aibă probleme cu ANAF.

Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro.

Mechel Campia Turzii primeşte banii împrumut de la un off-shore, parte a companiei mamă, MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveția.

După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti ca parte a „strategiei actualizate a Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profit.”

Pentru toate activele, Mechel primeşte 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament din Bucureşti. În spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.

Iar în 2013, după cum prefațam la începutul articolul, combinatul intră în insolvență, stare în care se află și acum.

Rușii cu afacerile, românii cu ochii închiși

Una dintre condițiile privatizării combinatului de la Câmpia Turzii a fost ca noii patroni să nu dea oamenii afară. Însă acest punct din contract nu a fost respectat.

În 2012 a fost un val de disponibilizări care i-a făcut pe clujeni să meargă la DNA.

„Am fost întrebaţi dacă suntem dispuşi să mergem pe fir în povestea Mechel, pentru că o să ni se pună la dispoziţie Corpul de Control al primului-minis­tru, să verifice contractul de privatizare. Am fost în Capitală, unde ne-am adresat la Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General. Din 2003 până în 2012, ruşii au desfiinţat circa jumătate din cele 16 secţii care funcţionau la Câmpia Turzii, după ce au tăiat utilajele şi le-au vândut ca fier vechi. Ruşii au încălcat prevederea potrivit căreia trebuia să păstreze obiectul de activitate al combinatului, „elaborarea de oţel şi producere produse metalurgice”. În 2006 s-a închis oţelăria. S-au angajat, în contract, să crească cifra de afaceri cu 80%, şi nu a fost aşa. Este flagrant cum a fost scurtat termenul în care investitorul străin era obligat să-şi respecte obligaţiile asumate în contractul de privatizare, cu 13 luni. În plus, ruşii trebuiau să investească într-o instalaţie de turnare continuă, la oţelărie, lucru care nu s-a întâmplat”, își amintește un fost sindicalist de la combinatul din Câmpia Turzii.

În afacere, de-a lungul anilor s-au implicat și oamenii politici din Cluj, dar nu au reușit nici măcar să ”fâsâie o petardă” în legătură cu soarta combinatului. Toată acțiunea politicienilor s-a concretizat în pomparea declarațiilor către presă.

Grupul siderurgic rus Mechel a intrat pe piața românească în 2002 controlând combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgoviște (COS), Ductil Steel Oțelu Roșu și Laminorul Brăila. Rușii au adus în insolvență sau faliment toate companiile deținute în România.

Ultimele mișcări de trupe făcute de ruși în cazul combinatului de la Câmpia Turzii datează din 2020. Chiar dacă se află în insolvență s-a reușit ca activele de producție deținute de Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT) SA să fie mutate pe firma Industrial Steel Wires Câmpia Turzii (ISWCT) SRL. Societatea este deținută de ALPHARD FINANCIAL CORP, un off-shore din  Insulele Virgine Britanice.

Nici rușii nu scapă de taxa foștilor șefi din SRI

Însă, rușii nu au umblat de capul lor prin România să cumpere combinate siderurgice. O parte din bani s-au lipit și de mâinile românilor.

Spre exemplu, una dintre ”săgețile” lui Ziuzin este Boris Golovin, reprezentantul oligarhului în afacerile din România.

Golovin a fost unul dintre asociații lui Viorel Soare, fost angajat în cadrul SRI care a făcut afaceri de cu fostul director adjunct al SRI, generalul Dumitru Zamfir. Soare a lucrat în SRI pe partea tehnică, și a fost coleg de muncă cu generalul Dumbravă, iar ulterior cei doi au fost parteneri de afaceri, începutul business-ului formându-se în garsoniera deținută de fiica generalului Zamfir.

Contractul de privatizare secret și acum

Prin contractul de privatizare, secretizat și la această oră, datoriile către furnizorii de curent și gaz sunt eșalonate pe o perioadă de cinci ani. Mechel este scutit şi de la plata majorărilor și penalităților aferente.

În contrapartidă, investitorul este obligat să nu vândă, timp de cinci ani, activele societății, să respecte contractul colectiv de muncă şi să facă investiții tehnologice și de mediu de 20 de milioane de dolari.

Ajutoarele de la stat vin şi în anii următori. Între 2003 și 2004 combinatul primeşte, prin Hotărâre de Guvern, 67,7 milioane de dolari, de cinci ori mai mulţi bani decât primise între 1990 și momentul privatizării, 2002.

Cine e pe lista lui Putin

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a întocmit o listă care cuprinde 201 nume ale celor mai apropiate persoane de Kremlin. Printre persoane se regăsesc și groparii afacerii de la Câmpia Turzii.

Boris Golovin, despre care s-a tot scris, este executantul din teren al intereselor Kremlinului în România fiind mandatat în special pe sectorul economic legat de termocentrale și cărbuni.

Sarcina lui este de a pregăti terenul prin deschiderea firmelor și atragerea oamenilor după interesele dictate. Golovin s-a născut la Soroca, în Republica Moldova și a fost colonel GRU (serviciul de informații al armatei sovietice).

Afacerile desfășurate în România de Golovin întrepătrund interesele rusești și lăcomia unor români de nici nu se mai distinge dacă el este cel racolat sau el atrage oameni cu influență.

Printre personajele influente care au intrat în cârdășie cu fostul agent rus s-au numărat Horia Bejan (fost director în Ministerul Industriilor), Lucian Șova (fost ministru al Transporturilor și al Comunicațiilor), masonul Stelian Nistor, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc sau Radu Berceanu (fost parlamentar și ministru al Industriilor, Transporturilor, Agriculturii, Comerțului și Economiei).

Acum câțiva ani, Golovin declara că inițial a venit în România ca reprezentant al oligarhilor ruși Igor Ziuzin și Oleg Deripaska. Igor Zyuzin este președintele gigantului Mechel pe care-l controlează deținând peste două treimi din acțiuni.

În România, Mechel a deținut mai multe oțelării: Câmpia Turzii, COS Târgovişte, Ductil Steel – Oţelu Roşu, Ductil Steel – Buzău, Laminorul Brăila şi Reparaţii Târgovişte.

În 2016, Vladimir Putin a intervenit personal pentru acordarea unui împrumut de un miliard de dolari de către banca rusească VTB cu scopul de a salva compania Mechel de la faliment, arată gazetadecluj.ro coral