Medicul chirurg Florin Mihai Răcășan a fost condamnat de Tribunalul Cluj, la doi ani și zece luni de închisoare, cu executare, pentru comiterea a 15 fapte de luare de mită.

Răcășan a colaborat cu anchetatorii și a primit cea mai mică pedeapsă pe care o putea primi. Dacă nu ar fi făcut asta, pedeapsa ar fi putut ajunge la peste zece ani de închisoare. Sentința poate fi atacată cu recurs. Medicul a fost găsit vinovat că a luat mită de 15 ori.

”Condamnă pe inculpatul Răcășan Florin Mihai, în baza art. 289 alin. l Cod Penal coroborat cu art. 5 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. l Cod penal (15 acte materiale), cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod de Procedură Penală, la pedeapsa de : – 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În temeiul art. 289 al. 1, rap. la art. 66 alin. 1 lit. g), art. 67 al. 2 şi art. 68 al. 1 lit. c) Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a exercita profesia de medic de care s-a folosit pentru comiterea faptei, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale a închisorii.

În baza art. 65 alin. 1 şi 3 raportat la art. 66 alin. 1 lit. g) Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a exercita profesia de medic, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 72 Cod penal rap. la art. 399 al. 9 Cod de Procedură Penală scade din durata pedepsei principale durata reţinerii şi a arestului la domiciliu din data de 15.07.2019 până la data de 30.11.2019 (inclusiv). În baza art. 289 al. 3 Cod de Procedură Penală dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 5.050 euro sau echivalentul în lei, la cursul BNR din ziua confiscării”.

Florin Mihai Răcășan lucra atât la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, cât și la o clinică privată. În vara anului trecut, acesta fusese prins în flagrant în timp ce luase o mită de 700 de euro. După ce a contestat încheierea Tribunalului Cluj prin care era prelungită măsura controlului judiciar, judecătorii i-au permis să lucreze în continuare, însă numai la clinica privată.

coral