Dr. Lehel Csengo, medic internist Spitalul „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, și-a dat demisia și a făcut o serie de dezvăluri incredibile pe contul de facebook.

Medicul din Câmpia Turzii s-a săturat de modul în care a ales conducerea spitalului să trateze cazurile de COVID-19, dar și de neajunsurile sistemului medical. Conform doctorului, în Câmpia Turzii au murit 12 persoane în ultimele două luni din cauza coronavirusului.

Redăm în cele ce urmează postarea medicului Lehel Csergo apărută pe contul său de Facebook.

„Într-o perioadă în care comunicare cu cetățenii este esențială, conducerea Spitalului din Câmpia Turzii a ales să nu comunice. Deloc!
Așa că locuitorii din zonă nu aveau cum să afle de primul pacient cu Covid, diagnosticat de către medicii din Câmpia in luna martie. Care a fost și primul pacient refuzat la Clinica de Boli Infecțioase Cluj, pe motivul că „nu se încadrează în definiția de caz"
Nu au de unde să știe oamenii că în luna noiembrie pe secția Medicină Internă au fost testați 360 de persoane, din care 253 au avut testul pozitiv.

Dar cel mai grav, nimeni nu avea să afle despre pacienții cu Covid "uitați " in spitalul din Câmpia Turzii. Sau poate "abandonați" este un termen mai potrivit În timp ce un pacient cu domiciliul in Cluj-Napoca beneficia de tratament cu Remdesivir, Tocilizumab, plasmă,  terapie intensivă,  cel din Câmpia Turzii nu a avut acces la aceste terapii.  Chiar dacă se știe că fără aceste tratamente starea bolnavilor se poate agrava! "Nu avem locuri, mai sunați și mâine!" Și noi am tot sunat, am trimis si SMS și email. Dar nu a fost suficient. 12 pacienți cu Covid au murit la Câmpia Turzii în perioada octombrie-noiembrie. Două paciente au fost transferate la Cluj în ultima clipă,  în stare critică, cu șanse minime de supraviețuire.

15-20 de pacienți cu Covid, toți dependenți de oxigen,  toți cu tratament injectabil, perfuzii, mulți cu pampers. 2-3 în stare gravă, cu oxigen in flux mare administrat pe mască CPAP. Iar la toată această suferința 2 asistente și 2 infirmiere. Prețul plătit a fost pe măsură: 2 medici, 7 asistente, 1 brancardier, 2 infirmiere infectate cu SarsCov-2.
Cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo! Măcar atât merită acești oameni: să se afle de munca și sacrificiul lor! Că de recompensă materială se pare că nu poate fi vorba”, a scris medicul pe rețelele de socializare.

Dr. Lehel Csongo a făcut noi dezvăluiri în cazul Spitalului din Câmpia Turzii și a semnalat noi probleme apărute în perioada în care a lucrat acolo.

Reacția lui Csongo a venit după ce la Câmpia Turzii s-a format o Comisie și au fost analizate afirmațiile medicului care și-a dat demisia între timp. Conform raportului, personalul medical nu a fost suprasolicitat în ultimele luni, dar varianta Dr. Csongo îi contrazice pe cei are au realizat această anchetă.

„Ce nu a înțeles comisia, cum nu a înțeles nici managerul (cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo!) este faptul că nu poți compara activitatea secției in vremuri normale cu ce se întâmplă acum. În primul rând secția a fost împărțită in 4 zone: camera de gardă, zona tampon pentru pacienți netestați, zona varde cu pacienți nonCovid și zona roșie cu pacienți Covid. În zona tampon în fiecare salon există un singur pacient. În zona verde pacienții sunt distanțați, adică într-un salon cu 4 paturi poți pune numai 2 pacienți. În aceste conditii 27 de pacienți pe 40 de paturi a însemnat o secție ultraplină. Apoi pe fiecare din aceste zone ar trebui să existe personal separat. Nu este normal ca infirmiera după ce a schimbat pampersul la 5 pacienți cu Covid, să treacă pe zona verde și să îngrijească pacienți cu diabet sau AVC.”, a dezvăluit Dr. Csongo Lehel.

Medicul a dezvăluit și cum erau tratați bolnavii în stare gravă de la Spitalul din Câmpia Turzii

„Dar ce nu s-a înțeles cu adevărat a fost activitatea din zona roșie. Mulți pacienți erau cu stare generală alterată, cu insuficiență respiratorie severă. Erau cazuri de terapie intensivă, nu de medicina internă. Masca CPAP nu se pune pe secții obișnuite, se pune pe ATI. Nu poți lăsa un pacient cu mască CPAP, pus pe monitor de funcții vitale, in grija unei asistente care supraveghează 6-7 saloane. Așa că in acest caz nu este corect sa aplici normativul de personal pentru Medicină Internă, adică o asistentă la 8-12 pacienți. Trebuia aplicat normativul de ATI, cu o asistentă la 2-4 pacienți. Oricum, prima măsură logică in situația dată ar fi fost detașarea personalului ATI pe secția Covid, pentru îngrijirea bolnavilor în stare gravă.”, a mai scris medicul pe Facebook. coral