News Flash:

Medicii clujeni obligati sa lucreze peste program fara a fi platiti

25 Iunie 2013
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
Lucreaza fara oprire chiar si cate 30 de ore. Salveaza vieti, pe salarii mizere. Vorbim despre medicii romani, care, din cauza numarului mic de personal, sunt obligati sa faca garzi duble. In aceeasi situatie se afla si asistentele si infirmierele din spitale. In numai un an, personalul medical a adunat practic cinci ani de ore suplimentare muncite si neplatite. Iar de zile libere in compensatie nici nu poate fi vorba, informeaza citynews.ro.

Federatia Solidaritatea Sanitara
, infiintata la Cluj, a realizat un studiu la care au participat 500 de medici din toata tara si din toate specialitatile. 320 dintre ei au declarat ca depasesc deseori programul de lucru, concluzia fiind ca medicii din Romania sunt "obligati" la munca fortata.

"In toate unitatile medicale, garda de duminica, cea care continua cu program normal lunea, adunand orele, medicii lucreaza 30 de ore non stop, ceea ce e impotriva Codului Muncii", a explicat Radu Vasile, presedinte Federatia Solidaritatea.

Rezultatele studiului au aratat ca media numarului de ore pe care este obligat sa le lucreze un medic care face garzi intr-o luna este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de munca, adica 147 de ore. Exista si medici care lucreza un numar de ore ce depaseste echivalentul a doua contracte individuale de munca.

"Sigur ca sunt garzi care sunt mai usoare, garzi care sunt mai grele sau foarte grele. Cand terminam, de cele mai multe ori suntem obositi, dar si cu asta ne-am obisnuit. Pentru noi important e sa mergem linistiti acasa si nu ne dorim decat sa fim linistiti cand ne punem capul pe perina", recunoaste Cristian Ursu, medic de la Unitatea de Primire Urgente Cluj.

Nici asistentele si infiermierele nu o duc mai bine. Acestea ajung sa munceasca zeci de ore suplimentare, iar legislatia nu permite ca acestea sa fie platite. Singura solutie ar fi sa primeasca dreptul la alte zile libere.

"Multe asistente si infiermiere care aveau dreptul la zile libere aferente perioadei lucrate nu li s-au putut acorda, astfel ca din cele 45 de sectii, in 43 aveau un numar foarte mare cumulat de zile libere", a precizat Monica Costin, director medical la Spitalul Judetean Cluj.

"Cumulat, in Spitalul Clinic Judetean zilele lucrate si nerecuperate de personalul medical se ridica la cinci ani de zile. Vorbim de un minim de personal de aproape 500 de oameni la 1.800 de paturi, pentru ca paturile nu s-au redus", a completat Radu Vasile.

Federatia Solidaritatea Sanitara a solicitat deja Ministerului Sanatatii remedierea de urgenta a problemelor din sistem, insa pana acum nu au primit nici un raspuns.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

medicii cluj radu vasile garzi asistentele infiermierele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2294 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013550 (s)