Dr. Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, că valul 5 în România va fi mult mai dur decât valurile precedente. Laura Ghibu, medicului român stabilit în Suedia, a analizat împreună cu alți specialiști evoluția pandemiei și a spus care va fi, cel mai probabil, scenariul pentru România.

Scenariu privind evoluția pandemiei în România

Așadar, medicul Laura Ghibu a dezvăluit că există mai multe ipoteze despre cum va evolua varianta Omicron în 2022. Aceasta susține că unele ipoteze sunt mai pesimiste, altele mai optimiste. În acest context, Laura Ghibu a detaliat pe pagina sa de Facebook trei ipoteze elocvente.

Dr. Laura Ghibu Ventimiglia susține că “Ipoteza cea mai pesimista este că vom avea foarte multe decese de COVID 19 în următoarele luni deoarece foarte multă lume va fi infectată cu varianta Omicron.Studiind viteza de propagare a infecției cu această nouă variantă, cercetătorii presupun că aproape toată populația planetei va fi infectată rapid.

Singura modalitate de a nu ne infecta sau de a diminua viteza de răspândire a infecției este aceea de a implementa și respecta măsurile de prevenție. Deși studiile științifice de până acum arată că ar fi posibil ca această variantă virală să provoace o boală mai ușoară, infecțiozitatea extremă a acestei variante va face ca numărul bolnavilor grav și cel al deceselor să

fie totuși ridicat deoarece chiar dacă mortalitatea va fi mai mică, faptul că numărul celor infectați concomitent vafi atât de mare, va determina totuși o mortalitate ridicată mai ales în rândul celor care încă nu sunt protejați de un tip de imunitate( vaccin sau trecerea prin boală).

Ipoteza cea mai optimistă ar fi ca această variantă virală să nu provoace atât de multe victime chiar dacă va infecta rapid toată populația mondială. Acest fapt ar putea oferi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulație și astfel ar determina sfârșitul pandemiei.

Mai există însă și o ipoteza intermediară: cu cât mai multe particule virale vor fi în circulație în comunitate, cu atât virusul va avea mai multe șanse să creeze mai multe mutații care ar putea produce alte variante virale îngrijorătoare, care la rândul lor vor prelungi pandemia. Soarta pandemiei va depinde deci de modul în care evolueaza virusul, ceva ce nu putem prevedea nici influența, dar și de încrederea populației în măsurile de prevenție a răspândirii infecției și a îmbolnăvirii grave.”

Medicul Laura Ghibu a realizat și un scenariu probabil privind evoluția pandemiei în România. Specialistul consideră că pentru a evita o agravare a situației, este nevoie de o perioadă între sărbătorile de iarna și redeschiderea scolilor cu mai puțină interacțiune umană, pentru ca numărul infecțiilor să crească mai lent și sistemul sanitar să poată face față.

„Scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului și a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui și relaxările din perioada sărbătorilor de iarna precum și redeschiderea școlilor în data de 3 ianuarie”, a explicat Laura Ghibu Ventimiglia.

Ce spune despre introducerea certificatului verde?

De asemenea, în ceea ce privește proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde după trei săptămâni de creștere a numărului de cazuri, ea spune că „se va dovedi a fi o decizie greșită în situația de față, în care varianta Omicron are o răspândire exponențială, fără precedent”.

„În momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde și trecerea la școala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient și numărul deceselor va crește semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat, iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situația creată. Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai, odată cu încălzirea vremii ”, a precizat medicul Laura Ghibu Ventimiglia. scrie kanald.ro coral