Valul 5 al pandemiei a cuprins deja Europa, iar tot mai multe state fac tot posibilul să țină situația sub control. Oamenii din toată lumea respectă noi restricții și măsuri de prevenție, menite să protejeze populația împotriva infectării cu Covid-19.

România nu resimte încă acest val nou de îmbolnăviri, însă medicul Virgil Musta a făcut previziuni alarmante despre săptămânile ce vor urma.

Medicul Virgil Musta a ridicat un semnal de alarmă pentru români

Medicul a explicat că România se află în acest moment la începutul valului 5, tocmai de aceea numărul de îmbolnăviri este unul relativ mic. Acest lucru se va schimba însă în săptămânile ce vor urma, iar țara noastră se va confrunta cu o nouă criză. Virgil Musta a atras atenția asupra faptului că românii trebuie să se pregătească pentru această nouă încercare, deoarece situația este inevitabilă.

Acest nou val de îmbolnăviri de va datora variantei Omicron, care deja a îngenunchiat multe state din Europa. Virusul se transmite mult mai ușor, iar persoanele venite din străinătate probabil că îl vor aduce în scurt timp și pe meleagurile noastre.

„Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul. Faptul că  a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”.

Valul 5 al pandemiei: „25.000 de cazuri este varianta optimistă”

În aceste condiții, românii ar trebui să se aștepte la noi recorduri în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri zilnice. Conform previziunilor făcute de medicul Virgil Musta, România va fi afectată puternic, mai ales că procentul populației vaccinate este unul destul de mic în comparație cu celelalte state europene. Situația altor țări, unde numărul de cazuri s-a dublat față de valul 4, este foarte probabil să se aplice și în cazul nostru.

„Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, explică medicul Virgil Musta pentru fanatik.ro

coral