Proiectul metroului și trenul metropolitan din Cluj, cu valoarea estimată de autorități la 5,7 miliarde de lei, va intra în dezbatere la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Studiul de prefezabilitate pentru magistrala I de metrou și studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan din județul Cluj va fi dezbătut joi la MLPDA, potrivit Economica.net. Investiția, în valoare totală estimată de 5,7 miliarde de lei, va fi finanțată și din fonduri europene, potrivit autorităților române.

La MLPD va avea loc o nouă ședință a consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe, în cadrul căreia vor fi supuse avizării studiile de prefezabilitate și de fezabilitate pentru trenul metropolitan Gilău – Bonțida, etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea (componenta 1 – magistrala I de metrou).

Investiția, estimată de 5,66 miliarde de lei, va fi finanțată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional Infrastructură Mare 2014-2020, fonduri europene nerambursabile și rambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență 2021-2027, de la bugetul de stat, prin bugetul de credite al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și din alocații de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca și comunei Florești, dar și din alte surse legal constituite.

Obiectivul va avea o lungime de 14 km și 14 stații. Primarul Emil Boc a semnat în aprilie contractul pentru elaborarea studiilor necesare realizării trenului metropolitan și metroului în Cluj. Licitația a fost câștigată de asocierea SWS Engineering (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering (România).

Boc a menționat că acesta este cel mai important proiect de mobilitate din istoria județului, fiind unul integrat, ce vizează atât dezvoltarea municipiului, cât și a localităților din jur. Valoarea estimată inițial a contractului era de 55 de milioane de lei. Valoarea adjudecată a contractului este de 35 de milioane, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă.

coral