Persoanele care au plătit amendă pentru necompletarea formularului PLF își vor primi banii înapoi, după ce s-a votat o lege care atestă faptul că sancțiunile au fost greșite.

Mii de amenzi date pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări, au fost aplicate greșit, iar Parlamentul a dispus printr-o lege anularea acestora și restituirea banilor plătiți, scrie Avocat.net.

Formularul PLF a fost introdus în luna decembrie și eliminat în martie anul acesta.

Potrivit proiectului de lege ce a primit acum și semnătura șefului statului, amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF, introdus prin OUG nr. 129/2021, și neplătite până acum vor fi anulate și scăzute din evidențele organelor de executare, iar sumele plătite deja vor fi restituite celor sancționați.

Cei care au plătit deja amenda pentru necompletarea formularului de intrare în țară vor putea primi banii înapoi, la cerere.

Amenzile ajungeau și la 3.000 de lei

Cererea va trebui depusă în termen de 90 de zile de la de la intrarea în vigoare a ordinului prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va stabili, după ce măsura se va aplica, procedura de restituire.

Pe la începutul anului, avocații au explicat că valoarea amenzii (câteva mii de lei) raportată la faptă – mai exact, pericolul social al faptei – este disproporționată.

Totodată, aplicarea amenzilor pentru completarea eronată a formularului este contrară legii, precum și faptul că amenzile au fost aplicate automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării.

Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară puteau ajunge până la 3.000 de lei. coral