News Flash:

Milionar clujean despre specula cu energie: “Care e problema? Au distrus tot“

21 Ianuarie 2022
435 Vizualizari | 0 Comentarii
Stefan Gadola despre spacula cu energie

Milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului Energobit, atrage atenția asupra faptului ca liberalizarea prețului la energie este făcută într-un mod speculant.

Potrivit gazetadecluj.ro, susține că pentru a salva economia românească trebuie ca prețurile la energie să fie reglementate.

„Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru șase luni de zile. Care e problema? Au distrus tot“, spune Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică.

„S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi”, a mai spus Gadola.

Explozia preţului energiei în România a urmat tendinţa la nivel european, dar devine evident că o bună parte din scumpire este speculaţie pură.

Peste 40% din energia României se tranzacţionează pe platforma SPOT, astfel un procent important fiind predispus la încorporarea speculaţiilor de moment.

Mai departe, cererea de electricitate de anul trecut a crescut cu numai șapte la sută după primele nouă luni din 2021 şi cu trei la sută în al treilea trimestru. Problema? Preţul energiei s-a triplat în al treilea trimestru al anului trecut.

Pe partea de gaz natural, lucrurile sunt şi mai dramatice. Consumul pentru primele nouă luni din 2021 a crescut cu trei la sută, pentru al treilea trimestru cererea fiind cu 13 la sută mai scăzută faţă de perioada similară din 2020. Preţul pe trimestrul trei a fost însă de cinci ori mai mare decât cel din 2020.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030792 (s)